De nieuwsstudio van Al Jazeera in Doha, de hoofdstad van Qatar.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Smartphones dertigtal journalisten van Al Jazeera gehackt door Israëlisch bedrijf in opdracht van Saudi's en de Emiraten

De telefoons van zeker 36 journalisten en andere medewerkers van de tv-zender Al Jazeera uit het emiraat Qatar zouden zijn gehackt door software van de Israëlische IT-groep NSO. Informatie zou zijn doorgespeeld aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten die sinds 2017 in onmin leven met Qatar. De Saudi's gebruiken de Israëlische software overigens al langer om dissidenten in de gaten te houden.

Volgens de cyberwaakhond Citizen Lab van de universiteit van Toronto in Canada werden de telefoons van zeker 36 medewerkers van Al Jazeera besmet met zogenoemde "spyware" of spionagesoftware met de naam Pegasus. Dat gebeurt via de app iMessages die standaard geleverd wordt bij elke iPhone van Apple. Dat zou enkel kunnen op smartphones die nog niet draaien op iOS14 en Citizen Lab raadt gebruikers dus aan om hun besturingssysteem desnoods een upgrade te geven. iPhone-producent Apple onderzoekt de kwestie.

Concreet breekt Pegasus dus zo in in de gegevens op de smartphone en worden die doorgestuurd naar servers die gelinkt zijn aan NSO Group, een technologiebedrijf in Israël. Die zou de informatie dan doorsturen naar de klanten, in dit geval Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die sinds 2017 een totale diplomatieke en economische breuk hebben met Qatar, het emiraat waar Al Jazeera gevestigd is. 

Opvallend: volgens Citizen Lab vond de eerste inbreuk plaats in juli, dus weken vooraleer VS-president Donald Trump de normalisering van de relaties tussen Israël en de Emiraten aankondigde. Die twee landen hebben dus blijkbaar niet gewacht op de officiële diplomatieke relaties om in cyberspionage de handen in elkaar te slaan. Analisten verwachten dat de samenwerking van Israël en de Arabische staten in de Perzische Golf nu nog zal verdiepen. Het muilkorven van de populaire, maar kritische tv-zender Al Jazeera was overigens een van de voorwaarden van de Saudi's om hun blokkade tegen Qatar op te heffen. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Israël vergroot zijn voetafdruk in de Perzische Golf

De Israëlische groep NSO heeft geen commentaar "op een rapport dat we nog niet gelezen hebben". Naar eigen zeggen levert het bedrijf technologie aan "overheidsinstellingen die georganiseerde misdaad en terrorisme bestrijden". NSO wil niet kwijt over welke overheden het gaat.

Wij ontwikkelen technologie om terrorisme en misdaad te voorkomen en te onderzoeken

NSO Group

Eerder zou software van NSO ook al gebruikt zijn om gegevens van journalisten, advocaten, mensenrechtenactivisten en politieke dissidenten te hacken, onder meer door Saudi-Arabië. NSO zou overigens in Israël voor de rechtbank zijn gedaagd omdat software van het bedrijf gebruikt zou zijn tegen onder meer de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi en tegen Mexicaanse burgerrechtenactivisten.

Volgens de gezaghebbende Israëlische krant Haaretz zou NSO overigens ook werken voor andere Golfstaten zoals Bahrein en Oman, maar heeft de overheid in Israël het bedrijf verboden om ook voor Qatar te werken. Op die manier trekken NSO -en dus ook Israël- volledig de kaart van de Saudisch-Egyptisch-Emiratische coalitie Golf. 

Meest gelezen