James Arthur Photography

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Met Kerstmis eten we samen met onze zonen via Skype"

Pierre Van Damme, vaccinoloog aan het UZA, was het afgelopen jaar niet weg te denken uit het nieuws en zijn ziekenhuis. Corona nam zijn leven in beslag. Kerstmis wordt daarom een moment om even wat gas terug te nemen. Een normaal kerstfeest wordt het ook ten huize Van Damme niet. Normaal zitten alle kinderen en zijn schoonmoeder mee aan tafel, nu zal het ook vieren op afstand zijn.

Bij heel veel mensen wordt het geen kerstfeest zoals andere jaren. "Dat zal ook bij ons zo zijn", vertelt vaccinoloog Pierre Van Damme in Start je dag bij Radio 2 Antwerpen. "Wij hebben de gewoonte om Kerstmis met de kinderen en mijn schoonmoeder te vieren. Dit jaar zal het thuis met mijn vrouw en dochter zijn. We zetten wel de computer aan zodat we ook met onze zonen kunnen vieren en eten. Eén zoon verblijft ook voor zijn werk in Spanje. Het is anders en we gaan het nooit vergeten. Het zal een heel aparte sfeer zijn maar het gaat zeker lukken."

Dit jaar wordt er niet gekookt. Net zoals bij veel mensen, wordt het een afhaalmaaltijd. "We hebben zo hard gewerkt dit jaar dat we niet zelf in de keuken willen staan. Het wordt Italiaans eten en zo steunen we ook de horeca. Ik begin al te watertanden."

Je moet de haatmails een plaats geven. Het zegt vooral iets over de maatschappij, dat de grens van wellevendheid soms ver te zoeken is
Pierre Van Damme, vaccinoloog UZA

Het afgelopen jaar is Pierre Van Damme ook een Bekende Vlaming geworden. Zelf had hij amper de tijd om daar bij stil te staan. "Het is allemaal zo snel gegaan, dat je amper beseft in wat voor een rollercoaster je bent beland. Het is pas op het moment dat je op de pauzeknop drukt en je bijvoorbeeld met je echtgenote naar de stad of de kust trekt, blijkt dat veel mensen naar je omkijken. Mijn vrouw heeft dan de gewoonte om te zeggen dat ik gespot ben, want zelf merk ik dat amper."

Het afgelopen jaar kreeg de vaccinoloog heel wat aanmoedigingen, suggesties maar ook haatmails. "Dat is natuurlijk niet fijn. Je moet die een plaats geven. Ik print ze ook allemaal uit. Sommige mails worden beantwoord, andere niet. Het hangt ervan af hoe beleefd mensen zijn. Ik probeer er niet te zwaar aan te tillen maar het zegt vooral iets over de maatschappij, dat daar de grens van wellevendheid soms ver te zoeken is."

Wat zou Pierre Van Damme het liefst willen als kerstcadeau ? Lang moet hij niet nadenken. "Een COVID-19-vaccin want ik zou het absoluut nemen. Hopelijk wordt 2021 een positief kanteljaar en dat zullen we dan ook nooit vergeten."

Meest gelezen