Vlaams acteur Jacky Morel (88) -bekend van "De collega's"- overleden

De Vlaamse acteur Jacky Morel (88) is overleden. Dat meldt zijn dochter. Hij was onder meer bekend voor zijn rollen in BRT-reeksen als "De collega's", "Het pleintje" en "Kapitein Zeppos".

Vlaams acteur Jacky Morel Morel begon zijn theaterloopbaan in de Beursschouwburg en de KVS. Maar het grootste deel van zijn carrière, meer dan 30 jaar, was hij verbonden aan het toenmalige dramatisch gezelschap van de BRT. Vanaf 1959 verscheen hij in verschillende tv-films en -series, waarbij hij vooral bekend werd voor zijn legendarische rol als de ietwat slome Brusselse gangwachter Hilaire Baconfoy in "De collega's".

De tv-reeks, over het reilen en zeilen in een overheidsadministratie, liep drie seizoenen lang op de toenmalige BRT, van 9 september 1978 tot 21 februari 1981. Ook Nora Tilley, Tuur De Weert en Jaak Van Assche speelden daarin mee. 

Jaak Van Assche over collega en vriend Morel

Jaak Van Assche, die samen met Jacky Morel in "De collega's" speelde, blikt terug op zijn goede vriendschap met Jacky Morel. "Het is stevig nieuws om te verwerken, want ik stond heel vaak met hem op set en we hebben ook privé heel wat uren samen doorgebracht", vertelt Van Assche aan Radio 2 Antwerpen. "We waren allebei nogal tennisfreaks en gingen regelmatig samen tennissen. Daar heb ik echt hele mooie herinneringen aan."     

Jacky Morel zal nooit echt verdwijnen. Iedereen zal hem herinneren als de legendarische Hilaire Baconfoy

Jaak Van Assche

Volgens Van Assche zal Morel niet echt verdwijnen. "Ik draag hem heel dicht in mijn hart", klinkt het. "En ik denk dat veel mensen hem zullen herinneren als Hilaire Baconfoy. Die rol was echt legendarisch. Hij was een heel gedreven acteur, die altijd voorbereid en geconcentreerd was. Het was een schat van een mens." 

Een videofragment en een groepsfoto uit "De collega's". Morel speelde Baconfoy, helemaal links in beeld:

Bekijk hieronder een fragment uit "De collega's":

Videospeler inladen...

Morel speelde ook mee in de tv-reeksen "Kapitein Zeppos" (1964), als Blonde Frans, in "Wij, Heren van Zichem" (1969-1971) als Fons Coene en had verschillende gastrollen in "Merlina" (1984-1987), "Het Pleintje" (1986-1987), "Willem van Oranje" en een paar jeugdreeksen op de toenmalige openbare omroep.

Jacky Morel in "Kapitein Zeppos":

Videospeler inladen...

"Minder bekend was ook zijn radiowerk - zijn grote liefde - onder meer in 'Het Koekoeksnest'", aldus zijn dochter.

Jacky Morel ging met pensioen op z'n 65e en verdween toen ook uit het publieke leven. Morel sukkelde al enkele jaren met zijn gezondheid. Gisteren overleed hij in een home in Ukkel. Hij was 88 jaar.

Bekijk hieronder het verslag over Jacky Morel uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen