Aftredend VS-minister van Justitie Barr wijt grote cyberaanval aan Rusland en gaat in tegen zijn president Trump

Net voor zijn ontslag gaat minister Barr op opvallende wijze fors in tegen zijn eigen president. Zo geeft Barr -anders dan Trump- de Russen de schuld van de grote cyberaanval op de VS, ziet hij geen bewijzen voor fraude bij de verkiezingen en wil hij geen speciale onderzoeker naar Hunter Biden, de zoon van Joe Biden. Op de valreep wil Barr bovendien nog een Libiër aanklagen voor de aanslag tegen een vliegtuig boven Lockerbie in 1988.

Overmorgen stapt William Barr op als minister van Justitie, maar vandaag heeft hij nog eens van zich laten spreken en dan vooral op een manier die zijn president Donald Trump niet zal bevallen. Het afscheid is dan ook duidelijk niet in alle vriendschap verlopen. Nochtans gold Barr als een van de trouwste medestanders van Trump in de regering.

Opvallend: net zoals zijn collega van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wijt Barr de grote cyberaanval die de voorbije weken is uitgevoerd op Amerikaanse overheidsinstellingen aan Rusland. Zowel Pompeo als Barr gaan zo in tegen president Trump. Die had enkele dagen geleden in een tweet gesteld dat het nog wel meeviel met die cyberaanval en dat "alles onder controle is". Trump vermeed om de Russen met de vinger te wijzen en tweette dat "China mogelijk verantwoordelijk is", zonder bewijzen te leveren. 

Barr breekt ook inzake verkiezingen en Hunter Biden

Daar stopt het niet mee: William Barr ging vandaag ook nog op twee andere punten volledig in tegen de president. Hij ziet geen enkele reden om een speciale onderzoeker aan te stellen, noch inzake de verkiezingsfraude waar Trump het voortdurend over heeft, noch inzake de heisa rond de  belastingaangiften van Hunter Biden, de zoon van de pas verkozen president Joe Biden. (Lees verder onder de tweet).

Barr ziet geen enkele aanwijzing van fraude, iets wat hij de voorbije weken ook al zei. Nochtans had hij het departement Justitie eerder gevraagd om speciaal uit te kijken naar aanwijzingen van verkiezingsfraude. Nu er geen harde bewijzen zijn, lijkt Barr dat dossier niet verder te willen opvolgen en mogelijk is dat de reden van ontslag.

Inzake Hunter Biden vertrouwt minister Barr erop dat het gerecht zo ook zijn gang kan gaan en dat er geen speciale onderzoeker met een groot mandaat nodig is. Ook dat zal de president wellicht niet verheugen. Het is overigens niet duidelijk of Trump Barr nu ontslagen heeft of dat die zelf is opgestapt.

Libiër aangeklaagd wegens Lockerbie

Los van dat alles is de aanklacht tegen een voormalige Libische geheime agent wegens betrokkenheid bij de bomaanslag boven het Schotse plaatsje Lockerbie in 1988 het laatste wapenfeit van minister Barr. 

Bij die bomaanslag tegen een Boeing B-747 van de Amerikaanse maatschappij PanAm zijn toen 270 doden gevallen. Onder hen ook elf mensen op de grond. Daarvoor werden twee Libische geheime agenten van toenmalig leider Moe'ammar al-Khaddafi aangeklaagd en onder druk van sancties leverde Libië hen uit aan een Schots tribunaal in de neutrale Nederlandse stad Den Haag. Een van hen werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijs, de andere kreeg levenslang, maar werd nadien vrijgelaten wegens gezondheidsredenen en is inmiddels overleden. 

Eindelijk zal deze man die verantwoordelijk is voor de dood van zo veel Amerikanen en tal van anderen zich moeten verantwoorden

Minister van Justitie William Barr

Ook de nieuwe verdachte die Barr nu wil aanklagen, Abu Agila Mohammed Massoud, is een voormalig agent van de geheime diensten van Khaddafi. Hij zou de bom hebben gemaakt en zit nu in de cel in Libië. De VS en het Schotse gerecht hebben om zijn uitlevering gevraagd. 

2007 AP

Meest gelezen