2020 Getty Images

Wagens van wielerploeg Ineos Grenadiers in Deinze beschadigd, daders zijn opgepakt

In Deinze zijn 4 verdachten op heterdaad betrapt en opgepakt omdat ze 6 wagens van de wielerploeg Ineos beschadigd hebben. Het zou gaan om milieuactivisten die tegen de nieuwe fabriek zijn die chemiebedrijf Ineos in het Antwerpse havengebied wil bouwen. Het bedrijf heeft ook een wielerploeg waarvan het logistieke centrum in Deinze ligt en waar de wagens staan. Enkele ploegwagens en vrachtwagens werden beklad met spuitbussen of ingepakt met folie. Ineos is de wielerploeg van onder anderen Chris Froome.

Het Britse chemiebedrijf Ineos heeft verschillende vestigingen in Belgie, waaronder zes in het Antwerps havengebied.  Het bedrijf heeft ook een wielerploeg, Ineos Grenadiers. Daarvan ligt het logistieke centrum in Deinze. Onder meer bekende renners als Chris Froome, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski en Egan Bernal rijden voor die ploeg. Vroeger was de ploeg bekend onder de naam Team Sky en Team Ineos. 

Zaterdagavond hebben vandalen in Deinze 4 ploegwagens en 2 vrachtwagens beklad met spuitbussen of ingepakt met folie. De politie vond er ook een vlag met bedreigende taal naar Ineos. Op de oprit stond "Ineos will fall" geschreven. Dat is een verwijzing naar een groep milieu-activisten die eerder dit jaar al protesteerde tegen de komst van een nieuwe fabriek van Ineos. Volgens woordvoerster Nathalie Meert van Ineos hadden ze toen een terrein bezet. Ineos gaat de beveiliging nu nog verhogen op haar terreinen. 

Heterdaad

De vier daders zijn op heterdaad betrapt, en ze zijn intussen aangehouden. Ze zijn vermoedelijk lid van een groep milieu-activisten uit Gent en Antwerpen. Het is nog niet duidelijk wat er met de verdachten zal gebeuren. Het parket maakte niet meer details bekend over de feiten.

kasto80

Meest gelezen