Warre Borgmans en Janine Bischops springen mee in de bres voor tram 7

Tramlijn 7, tussen het Eilandje in Antwerpen en Mortsel, is bedreigd. De politieke partijen in Mortsel pleiten voor het behoud van de tramverbinding en dat doet nu ook de burgerbeweging Grootouders voor het Klimaat. Onder meer hun ambassadeurs Warre Borgmans en Janine Bischops vragen een herziening van de plannen en meer geld voor het openbaar vervoer.
 

Grootouders voor het Klimaat vragen aan de Vlaamse overheid om de investeringen in De Lijn aanzienlijk te verhogen. De Antwerpse vervoerraad moet het ontwerp voor het openbaar vervoerplan opnieuw bekijken. “Net nu klimaatplannen in en rond Antwerpen zo belangrijk zijn, draait men de knop voor het openbaar vervoer terug. Dit staat haaks op de richting die de regio Antwerpen uit moet als ze de vereiste klimaatdoelstellingen wil halen”, zegt woordvoerder Jos Moeskops. “Tram 7 in Mortsel is een symbool, maar ook in bijvoorbeeld Borgerhout, Boechout, Lint en Duffel zitten tram-en busreizigers met de handen in het haar.”
 

Auto's weg uit de stad. Dat begrijp ik. Trams en bussen die moeten verdwijnen. Dat begrijp ik niet.
Janine Bischops, ambassadeur Grootouders voor het Klimaat

Het gaat de burgerbeweging dus niet alleen om het verdwijnen van lijn 7. Ze zijn bezorgd om nog meer verbindingen tussen gemeenten. "Vanuit Lint geraak je bijvoorbeeld niet aan een huisartsenwachtpost. Dat is, zeker voor oudere mensen, toch belangrijk", zegt Moeskops nog.  Actrice Janine Bischops vult aan: "Auto’s moeten weg uit de stad. Dat begrijp ik. Dat is goed voor het klimaat. Maar er zijn ook trams en bussen die verdwijnen of van route moeten veranderen, dat begrijp ik niet", zegt ze. Op petities tegen het verdwijnen van tramlijn 7 staan intussen ook al duizenden handtekeningen.
 

Meest gelezen