Zes oppositiepartijen (links en rechts) bundelen hun krachten tegen de Hongaarse premier Viktor Orban

In Hongarije willen zes verschillende oppositiepartijen in 2022 met een lijst opkomen om de machtige Fidesz-partij van premier Viktor Orban van de macht te verdrijven. Het is wel een vreemde alliantie met liberalen, groenen en extreemrechts. Orban is al tien jaar onafgebroken aan de macht en heeft al drie verkiezingen gewonnen.

De zes partijen willen in elk kiesdistrict met een gemeenschappelijke kandidaat en programma opkomen tegen de kandidaat van Fidesz, de conservatief-nationalistische partij van huidig premier Viktor Orban. Er zouden voorverkiezingen worden gehouden om te beslissen wie die tegenkandidaat in het district dan zou moeten worden.

Op die manier hopen de zes partijen om het machtsmonopolie van Fidesz in Hongarije te breken. Het is wel een erg opvallende alliantie van partijen die normaal niet in dezelfde bijt zitten. Het gaat onder meer om de liberale partij Momentum, de extreemrechtse antimigratiepartij Jobbik en de groenen. 

Het Hongaarse volk heeft voor het eerst in een decennium de kans om het corrupte bewind van Fidesz te verwerpen

Gezamenlijke mededeling van de zes oppositiepartijen in Hongarije

Fidesz heeft nu een tweederdemeerderheid in het parlement in Boedapest en blijft volgens de peilingen de grootste partij. Toch zou die macht gebroken kunnen worden als de zes partijen samen naar de kiezer zouden stappen, aldus onderzoekers. Overigens zijn er pas verkiezingen in 2022. Dat geeft de oppositiepartijen nog ruim de kans om hun krachten te bundelen, maar tegelijk is er ook nog genoeg tijd om het onderling oneens te raken.

Viktor Orban is de langst regerende Hongaarse premier ooit. Hij vervulde die functie een eerste keer tussen 1998 en 2002 en regeert onafgebroken vanaf 2010. 

Daar zijn wel kanttekeningen bij te maken. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) noteerde dat de verkiezingen 2018 niet eerlijk zijn verlopen wegens "intimidatie en racistische retoriek, het aan banden leggen van de media en onduidelijke campagnefinanciering". 

Het is sindsdien zeker niet beter geworden, want Orban legt nu zowel de onafhankelijke media als justitie steeds verder aan banden. Ook de Europese Unie heeft steeds meer moeite met Orban, maar die blijft hardnekkig alle kritiek afwentelen en dreigt er vaak mee om de werking van de Europese instellingen lam te leggen om kritiek van Europa op de inperkingen van de rechtsstaat te pareren. Hongarije doet dat dan vaak in samenwerking met de gelijkgezinde regering in Polen. 

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over de recente EU-top begin deze maand. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen