Videospeler inladen...

Nienke (35) kickt af in De Spiegel: "Door corona viel alle structuur weg en begon ik meer te gebruiken"

Nienke (35) verblijft sinds augustus in De Spiegel in Leuven. Door de coronacrisis had Nienke geen werk meer en zat ze vaak alleen thuis. Dat zorgde ervoor dat ze opnieuw meer illegale drugs ging gebruiken. "Door mijn verblijf in De Spiegel gaat het al een pak beter, maar de coronacrisis bemoeilijkt ook mijn herstelproces." Studio Brussel heeft voor De Warmste Week vandaag radio gemaakt vanuit het centrum.

Nienke (35) is een van de 16 mensen die verblijft in behandelcentrum De Spiegel in Leuven. Net zoals alle anderen heeft ze zich vrijwillig laten opnemen voor een drugsverslaving. "Op mijn 13e ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met amfetamines zoals speed. In het weekend ging ik uit met oudere vrienden en om langer wakker te kunnen blijven, gebruikten we drugs."

Ik hoop dat dit de laatste opname zal zijn en dat ik kan volhouden.

"Sindsdien ben ik verschillende keren vrijwillig opgenomen. Door de coronacrisis viel opeens alle structuur weg. Ik kon niet naar mijn ouders en niet naar het werk. Ik zat heel veel alleen thuis en ben weer meer beginnen gebruiken. In augustus heb ik me laten opnemen. Ik hoop dat dit de laatste opname zal zijn en dat ik kan volhouden."

"Er zijn drie fases in je herstel: eerst moet je in het centrum blijven, dan krijg je vrije avonden en weekends, en als laatste kan je al eens ergens overnachten. Ik zit nu in in de tweede fase. Normaal gezien zoek je voor je vrije avonden een hobby. Ik zou graag badminton spelen, maar door corona is dat niet mogelijk. Als we iets leuks willen doen, moet dat nu op het domein van het centrum plaatsvinden. Er is niets om de sleur eens te doorbreken. Nochtans zijn zo'n activiteiten belangrijk voor je herstel. We bouwen daarmee een netwerk uit buiten het centrum. Corona bemoeilijkt dus eigenlijk mijn re-integratie." 

Er is niets om de sleur eens te doorbreken. Nochtans zijn zo'n activiteiten belangrijk voor je herstel.

Bekijk hier Nienkes getuigenis en lees daarna verder onder de video: 

Videospeler inladen...

In het kader van De Warmste Week maakte Studio Brussel vandaag coronaveilig radio vanuit de kapel in De Spiegel. Presentatoren Eva en Sander draaiden er van 10 tot 15 uur "Beats of Love", plaatjes van mensen die iemand anders willen bedanken. Nienke is vooral haar mama, stiefpapa en zusje erg dankbaar:  "Na elke opname staan zij er nog altijd voor mij. Ze helpen en steunen mij. Zonder hen zou ik het niet halen denk ik." 

Na elke opname zijn mijn moeder, zus en stiefvader er nog altijd voor mij. 

Vragen over drank, drugs, pillen, gokken of gamen? Bezorgd om iemand? Bel anoniem 078 15 10 20 of mail en chat via www.druglijn.be.

Druglijn zag chatgesprekken verdubbelen tijdens lockdowns

Bij de start van de eerste lockdown in maart verdubbelde De Druglijn uit voorzorg haar chaturen. Dat bleek een goede beslissing, want sinds maart zijn het aantal chatgesprekken met 220 procent toegenomen en dus meer dan verdubbeld tegenover 2019. Opvallend is dat het aantal telefoongesprekken met 10 procent gedaald is. Ook het aantal vragen via mail kende een terugval.  De hulp- en infolijn beantwoordt vragen over verschillende soorten verslavingen, gaande van illegale drugs, drank tot gokken en gamen

"Sinds de coronacrisis en zeker tijdens de lockdowns zitten we allemaal samen thuis. Chatten met onze lijn is veel discreter dan bellen als je huisgenoten je misschien kunnen horen", vertelt coördinator van De Druglijn Tom Evenepoel. "Misschien was er voor sommige mensen ook meer behoefte aan meer rechtstreeks online contact. Een mail voelt toch wat afstandelijker."

Piek tijdens april en oktober

Wanneer alle contactkanalen van De Druglijn - telefoon, mail en chat - worden samengenomen, zien we een stijging in het aantal oproepen of contacten tijdens de lockdownmaanden april en oktober. In april 2019 ontving De Druglijn 575 oproepen en dit jaar 650. In oktober 2019 kwamen er 701 oproepen binnen. Dit jaar steeg dat naar 803. "Het aantal fluctueerde duidelijk met de pieken van de coronabesmettingen en met de lockdownperiodes", verklaart Evenepoel.

Oktober 2020 is met 803 oproepen ook de drukste maand ooit sinds de oprichting van De Druglijn in 1994. Die maand bereikte de lijn het hoogste aantal chatgesprekken sinds ze de openingsuren van de chatservice verdubbelde in maart. Ook het aantal mailvragen nam fors toe in vergelijking met de maanden ervoor.

"Als we kijken naar de producten waarover vragen binnenkwamen, vielen vooral de verhalen over alcohol op", vertelt Tom Evepoel. "Ook gesprekken over een toenemend medicatiemisbruik en illegale drugs als cannabis en cocaïne kwamen aan bod. Gaandeweg steeg ook het aantal bezorgde oproepen van gamers of hun ouders over fors toegenomen gamegedrag."

Langere en emotionelere gesprekken

Naast meer oproepen nam ook de duur van de gesprekken toe. Telefoon- en chatgesprekken van meer dan een halfuur tot een uur zijn sinds de coronacrisis geen uitzondering meer. Ter vergelijking: in de periode van 1 januari tot en met half maart 2020 duurden dergelijke gesprekken gemiddeld 15 minuten.

"De gemoedstoestand van de oproepers is ook emotioneler geworden", stelt Evenepoel. "Vaak zijn mensen moedeloos, depressief, angstig, soms zelfs wrevelig en boos, maar 45 procent van de oproepers is toch vooral bezorgd of ongerust om hun eigen toestand of die van een naaste."

De gemoedstoestand van de oproepers is emotioneler geworden.

Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn

Ook merkt De Druglijn een verschil op tussen de eerste en de tweede lockdown: "In de eerste lockdown ging het om mensen die waren hervallen of dreigden te hervallen,  of meer begonnen te gebruiken als manier om met de situatie om te gaan. Sommigen wilden net stoppen of minderen, maar vonden geen hulp."

"Tijdens de tweede lockdown waren er vooral oproepers die na maanden lang doorbijten het moeilijk kregen om hun gebruik onder controle te houden, of vaststelden dat ze gaandeweg een probleem ontwikkeld hadden", aldus Evenepoel. 

Meer recent komen er verhalen binnen van mensen die zich zorgen maken over de gevolgen op lange termijn van de coronacrisis. Het gaat dan bijvoorbeeld over zorgen rond werkloosheid en een gebrek aan perspectief. De eenzaamheid valt nu ook meer op dan in het voorjaar. Af en toe tonen oproepers echter veel veerkracht en slagen ze erin om ondanks hun alcohol- of ander drugprobleem vol te houden.

We zijn meer dan ooit in ons 26-jarig bestaan opgeschoven naar een echte hulplijn.

Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn

"We zijn meer dan ooit in ons 26-jarig bestaan opgeschoven naar een echte hulplijn", meent Evenepoel. "Mensen nemen contact op voor een luisterend oor, om advies te vragen. Ook willen ze samen met ons vaker hulpmogelijkheden zoeken dan gewoon informatieve vragen stellen."

VAD (het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) is de organisatie achter De Druglijn en hield vorige week een actie voor De Warmste Week. In de online workshop "Een-hart-onder-de-riem-schrijven" maakten een twingtal deelnemers "opstekertjes" of bemoedigende teksten voor mensen die worstelen met een verslaving. Die opstekertjes zullen anoniem toegevoegd worden aan de mailantwoorden van De Druglijn.  Ook tijdens de eindejaarsperiode blijft De Druglijn optimaal beschikbaar.

Meest gelezen