Bas De Wilde

Internationale actie tegen ouderverstoting: Kerstman protesteert voor het gerechtsgebouw van Ieper

Voor een 5-tal rechtbanken in ons land zijn vandaag Sinterklaas, Spiderman, Superman of een clown opgedoken. Er waren ook zulke acties in Nederland en Duitsland. Voor de familierechtbank van Ieper was dat de kerstman, de figuren zijn lid van de nieuwe organisatie "Blauw Hart Internationaal" die opkomt tegen ouderverstoting.

Ouderverstoting is een heel pijnlijk gevolg van een vechtscheiding tussen een paar met kinderen. Een kind geeft dan aan dat het een van de twee ouders niet meer wil zien. In vele gevallen is dat de vader, zegt de nieuwe vereniging "Blauw Hart Internationaal" die vandaag actie voert. Het is dus misschien geen toeval dat de verklede figuren allemaal verwijzen naar mannen. Volgens "Blauw Hart internationaal" wijzen kinderen een ouder af op basis van foute informatie en is dus 1 van de 2 ouders bezig met het kind op te zetten tegen de andere ouder. Heel vaak wordt de vader verstoten, zegt de vereniging. 

Tegenbewijzen

In Ieper was het een actie van 2 mensen. Want naast de kerstman stond een vader die getuigde over de problemen die hij had ondervonden tijdens zijn scheiding. De man hekelde het feit dat het blijkbaar aan hem was om voortdurend tegenbewijzen te leveren tegen de aantijgingen van zijn ex-partner. Zo liet hij een bloedstaal afnemen, om duidelijk te maken dat hij niet verslaafd was aan alcohol en drugs en kon hij ook een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen en nam hij zelf het initiatief om een psychologisch onderzoek te ondergaan waarvan hij de resultaten bekendmaakte. "Het is de omgekeerde wereld", zuchtte de man. 

Gedeeld verblijf

De man werd in Ieper gesteund door de kerstman, die eigenlijk een vrouw was en zijn nieuwe partner. Dit was de boodschap van de kerstman in Ieper: "Om ouderverstoting tegen te gaan, pleiten wij voor gelijk gedeeld verblijf, dat is iets dat heel belangrijk is. Daarnaast moet elke zaak onderzocht worden met meer deskundigheid. Het onderzoek moet ook grondiger gebeuren. Op vandaag kijken rechters daar gewoon niet naar. Het is meer van: wordt er gevochten? Ha, dan wijzen we het kind gewoon toe aan 1 ouder. Dat kan niet. Er moet meer onderzoek en meer deskundigheid komen."

Meest gelezen