Benny Gantz en Benjamin Netanyahu
ABIR SULTAN

Nieuwe verkiezingen in Israël na uiteenvallen coalitie Gantz en Netanyahu: "Totaal disfunctioneel duo"

Israël moeten opnieuw naar de stembus. De coalitie tussen de Israelische premier Benjamin Netanyahu van de Likoedpartij en minister van Defensie Benny Gantz van de partij Blauw-Wit hield niet stand. "Vanaf het begin van deze coalitie, was duidelijk dat dit een slecht duo was. Totaal disfunctioneel", zegt correspondent Ankie Rechess vanuit Israël in "De ochtend" op Radio 1. In maart zijn het opnieuw verkiezingen, dat zal de vierde keer zijn in amper twee jaar tijd.

Na twee mislukte pogingen om een regering te vormen, had Israël sinds mei een regering van nationale eenheid. Maar een lang leven is die niet beschoren geweest, want de Knesset, het Israëlische parlement, wordt alweer ontbonden. 

"De afgelopen dagen was het ook erg chaotisch in de Knesset", duidt Ankie Rechess vanuit Israël. "De directe aanleiding van het einde van deze regering is het begrotingsakkoord van dit jaar, dat ten laatste gisteravond goedgekeurd moest worden, maar dat is niet gelukt", aldus Rechess.

Benny Gantz en Benjamin Netanyahu
AFP or licensors

Problemen in huwelijk tussen Netanyahu en Gantz

Het politiek huwelijk is gestrand en beide partijen lijken elkaar de schuld te geven van het falen. "Er wordt heel veel met modder gegooid", zegt Rechess. "Netanyahu zei gisteravond in een persconferentie dat Israël helaas weer naar de verkiezingen gaat vanwege interne problemen met de partij Blauw-Wit. Maar Gantz van Blauw-Wit zei dan weer dat Netanyahu, met drie strafzaken voor de boeg, Israël voor de vierde keer naar de verkiezingen sleept. Gantz zei bovendien dat als er geen strafzaken zouden zijn, ze al lang een begroting hadden. En geen nieuwe verkiezingen."

Volgens Rechess is een groot deel van de bevolking het eens met Gantz. Ze vinden dat de politieke beslissingen die door Netanyahu genomen worden, allemaal draaien rond het zo lang mogelijk uitstellen van de corruptiezaken tegen hem. "En het lukt hem keer op keer", aldus Rechess. 

"Massale protesten" tegen Netanyahu

De kritiek op Netanyahu bij de bevolking groeit. "Er worden al langer dan een half jaar, voor zijn ambtswoning en voor zijn privéwoning, verschillende keren per week, massale demonstraties gehouden met 10.000 deelnemers. Ze eisen dat Netanyahu eindelijk opstapt", zegt Rechess. 

Er is ook nieuwe concurrentie voor de premier opgestaan, want zijn huidige coalitiepartner Gantz zou een minder grote bedreiging vormen bij de komende verkiezingen. "Gantz is een politieke naïeveling, hij was totaal niet opgewassen tegen de gewiekste manipulaties van Netanyahu. Gantz had 33 zetels toen hij aan dit avontuur begon en blijft nu, volgens de peilingen, nog over met 6 zetels", verduidelijkt Rechess. 

Er zijn volgens Rechess ook nieuwe sterren opgestaan uit de Likoedpartij die de premier zijn nieuwe concurrenten kunnen worden. Onder meer "oud Likoed-kopstuk Naftali Bennet. Hij is populair geworden vanwege zijn felle kritiek op het coronabeleid van de premier. "

"Maar niets is zo grillig en onvoorspelbaar als de Israëlische politiek", besluit Rechess. "De kaarten zijn opnieuw geschud en er kan eindelijk eens een andere uitkomst zijn." De nieuwe verkiezingsdatum die de Israëliërs alvast in hun agenda kunnen schrijven, is 23 maart 2021.

Protest tegen Netanyahu  -archiefbeeld-
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen