Elscolab

Oost-Vlaams bedrijf moet nieuwe coronavaccins koel helpen houden: “Verkopen tot 3 keer zoveel supergrote diepvriezers”

Het bedrijf Elscolab in Kruibeke kan de vraag amper bijhouden naar grote diepvriezers die het nieuwe coronavaccin van Pfizer/BioNTech kunnen bewaren op ultra lage temperaturen. Er komen bestellingen van overheden en andere zorginstellingen."De vraag is enorm, de wachttijden lopen op tot 3 maanden."

Vanaf maandag 28 december begint ons land met de eerste inentingen tegen het coronavirus met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat vaccin moet op extreem lage temperaturen bewaard worden, tot min 80 graden. Heel wat overheden en zorginstellingen slaan daarom nu massaal ultra lage temperatuurdiepvriezers in bij het bedrijf Elscolab in Kruibeke. “De bestellingen stromen toe, we hebben gelukkig nog wat vriezers op voorraad”, vertelt Thomas Gailliaert. Er zijn op dit moment 60 aanvragen, dat is drie keer zoveel als normaal. 

“Niet iedereen lijkt er gerust op”

De traditionele afnemers van de grote diepvriezers die tot erg lage temperaturen kunnen gaan zijn universiteiten, onderzoeksinstituten, farma- en biotechbedrijven. “We merken nu toch echt een duidelijke verschuiving de voorbije weken. Plots komen er ook andere bestellingen, vooral van overheden en ziekenhuizen. Er zijn ook een paar individuele aanvragen van medische transportbedrijven en huisartspraktijken. Zij lijken er toch niet gerust op om alles op tijd in huis te hebben via de officiële kanalen”, benadrukt Galliaert nog. 

Er zijn enorme diepvriezers, maar ook kleinere om het vaccin te kunnen transporteren

Thomas Gailliaert van Elscolab

Elscolab levert verschillende soorten diepvriezers. Er zijn de grote toestellen, tot 800 liter, voor centrale opslag van de vaccins. Maar er zijn ook kleinere exemplaren, van rond de 25 liter. Zij zijn geschikt om vaccins te helpen transporteren. “Vergelijk het een beetje met een diepvriezer die je bij je thuis hebt staan. Ze werken ook gewoon op stroom.” 

Volgens Elscolab zijn de diepvriezers de veiligste manier om het nieuwe vaccin koel te transporteren. “Er kan ook met droogijs gewerkt worden. Maar daar is er wel een veiligheidsrisico. Mensen die ermee in aanraking komen, kunnen bijvoorbeeld brandwonden oplopen. Ook onze diepvriezers werken met erg koude temperaturen en bescherming is nodig maar toch wat minder dan bij droogijs.” 

“Uit testdag bleek dat er toch nog problemen zijn”

De grootschalige vaccinatie is dus ook logistiek een heel complexe zaak. Er is heel wat ondersteunend materiaal nodig, zoals diepvriezers. “Ik weet niet of het gaat lukken en of iedereen in de keten op tijd materiaal zal hebben. Het wordt spannend”, zegt Galliaert nog. Vorige week was er een nog een testdag om te zien of er voldoende materiaal was om de vaccinatie goed op te kunnen starten. Daaruit bleek dat niet alleen diepvriezers een probleem kunnen vormen, ook het gebrek aan speciale handschoenen is nog niet opgelost. 

kasto80

Meest gelezen