Belga

Bert Anciaux over 2020: "Onze rusthuisbewoners weer goesting in het leven geven is grootste uitdaging"

De bewoners van zijn woonzorgcentrum De Overbron in Neder-over-Heembeek ook mentaal gezond houden en hen opnieuw zin in het leven geven. Dat vindt senator en rusthuisdirecteur Bert Anciaux (SP.A) de grootste uitdaging van het afgelopen jaar. "Ik zei gisteren nog tegen één van onze verplegers: "Jullie moeten ervoor zorgen dat ze gezond blijven. Ik moet ervoor zorgen dat ze gelukkig zijn." Daar steken we samen veel energie in."

Tijdens de eerst golf kreeg het woonzorgcentrum in de Brusselse deelgemeente zware klappen. "Maart en april waren heel erg. Ik denk dat wij toen één van de eerste woonzorgcentra waren die geconfronteerd werden met covid. Dat was een verschrikkelijke periode die in de kleren kruipt. Hoewel we voorlopig sinds 1 mei geen besmetting meer hebben gehad, gaat die angst nooit helemaal weg", vertelt Anciaux. Het team van het Brusselse woonzorgcentrum zet ook extra in op het mentale welzijn van de bewoners. "We hebben ons animatieteam verviervoudigd. Die mentale gezondheid blijft zo belangrijk. Maar we snakken allemaal naar het vaccin."

Wakker liggen over bewoners

Eind april raakte de senator ook zelf besmet met het coronavirus. Hij kwam er toen vanaf met milde symptomen en vandaag gaat het opnieuw beter. "Ik voel me wel weer oké. Intussen hebben zowel mijn vrouw als drie van onze dochters een besmetting opgelopen. Mijn vrouw Damienne en mijn dochter Britt zijn daar toch zwaar ziek van geweest." Zelf heeft Anciaux geen klachten meer. Tenzij oververmoeidheid dan. "Maar dat komt door slecht te slapen", zegt Anciaux. "Sinds maart slaap ik slecht. Uit bezorgheid voor onze bewoners, ja. Dat blijft een zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt. In vergelijking met wat zij meemaken is onze gezondheid verwaarloosbaar."

Meest gelezen