Videospeler inladen...

Coronaprik voor Joe Biden live te zien op tv: "Niets om je zorgen over te maken", Amerikanen krijgen elk 600 dollar

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn eerste dosis gekregen van het coronavaccin van Pfizer-BioNTech. Hij liet zich daarvoor volgen in een live-uitzending op televisie, om aan te tonen dat het vaccin veilig is. Het Amerikaanse Congres heeft intussen een pakket goedgekeurd om burgers en kleine bedrijven bij te staan die de gevolgen dragen van de coronacrisis. 

De verkozen president Joe Biden heeft zich laten vaccineren in zijn thuisstaat Delaware. Ook zijn vrouw Jill had eerder al een eerste prik gekregen. Biden sluit zich aan bij het rijtje toppolitici die zijn ingeënt. Bij hen zijn huidig vicepresident Mike Pence en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Huidig president Trump zegt dat hij later aan de beurt komt.

Bekijk hier hoe Joe Biden het Pfizer-BioNTech vaccin krijgt en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Biden gaf een pluim aan de regering-Trump voor de snelle vaccinatiecampagne. In de  Verenigde Staten zijn nu al meer dan een half miljoen inwoners ingeënt. Vorige week werd ook het vaccin van Moderna goedgekeurd. De inentingen met dat vaccin zijn zondag van start gegaan. Biden heeft beloofd dat hij in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap 100 miljoen Amerikanen zal laten vaccineren. De Verenigde Staten staan afgetekend bovenaan in de lijst van meest getroffen landen, met al 319.000 doden en ruim 18 miljoen besmettingen. 

Cash voor kwetsbare burgers en noodlijdende bedrijven

Het Amerikaanse Congres heeft een pakket goedgekeurd om burgers en kleine bedrijven bij te staan die de gevolgen dragen van de coronacrisis. Democraten en Republikeinen hebben bijna unaniem voor de maatregelen gestemd. Het gaat om een bedrag van 730 miljard euro. Het pakket komt er net op tijd, want de steunmaatregelen van tijdens de eerste golf lopen bijna ten einde.  

De Amerikaanse burgers krijgen nu 490 euro (600 dollar) aan cash en een hogere werkloosheidsuitkering. Een ander deel van het pakket gaat naar bedrijven, naar scholen en naar mensen die uit hun huis dreigen te worden gezet. Een peulschil, zeggen sommige Amerikanen.

Tegelijk is gebleken dat bij het vorige steunpakket in het voorjaar heel wat fraude is gepleegd. De verkozen president Joe Biden zegt dat dit nog maar het begin is en dat hij volgend jaar een heel reeks bijkomende maatregelen zal nemen. De coronacrisis heeft de armoedecijfers in de VS enorm doen stijgen. Acht miljoen mensen leven in armoede. 

Herbekijk ook de journaalreportage over de recente Amerikaanse maatregelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen