Videospeler inladen...

BEKIJK: Eerste "Belgische" militair vrachttoestel A400M landt op luchthaven van Melsbroek

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is rond 14 uur vanmiddag het eerste Belgische nieuwe militaire vrachttoestel aangekomen. Het gaat om een toestel van het type A400M, dat wordt gebouwd door de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Eerder dit jaar was al een Luxemburgse A400M geland. 

Het eerste Belgische toestel kreeg de "naam" CT-02 en is vanmorgen opgestegen in Sevilla, Spanje. Daar werd het toestel geassembleerd en getest door Airbus. 

De A400M-toestellen zullen de oude Amerikaanse vrachttoestellen C-130 vervangen. Die zijn na meer dan veertig jaar helemaal afgeschreven.

De A400M moest het paradepaardje worden van de Europese defensie-industrie, maar kende zeer veel vertraging en problemen tijdens de ontwikkeling. 

Bekijk hier een fragment van de landing van het toestel (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het toestel is sneller, groter, heeft een groter vliegbereik en kan meer mensen en materiaal vervoeren dan de kleinere C-130. "De A400M moet een game changer worden", zegt Generaal-majoor Thierry Dupont van de Luchtcomponent.

Ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Spanje, Frankrijk en Turkije hebben A400M's in gebruik genomen. Volgens Airbus zijn er al 93 toestellen in gebruik.

Ter vergelijking: de C-130 is al sinds 1956 in gebruik en intussen werden er meer dan 2.500 van geleverd, in tientallen verschillende configuraties. 

De A400M vervangt deze oude C-130's
BELGA/GAUDIN

Begin volgend jaar wordt een tweede toestel voor het Belgische leger geleverd. Tegen 2022 zouden ook de laatste vliegtuigen geleverd moeten zijn. De resterende C-130's -er blijven er momenteel nog zes over - worden gefaseerd uit dienst genomen tegen het einde van volgend jaar. 

Het was één toenmalig defensieminister André Flahaut, die de toestellen liefst negentien jaar (!) geleden heeft besteld. In oktober landde er al een A400M op Melsbroek, maar dat toestel was voor het Luxemburgse leger bestemd. De zeven Belgische en het Luxemburgse vliegtuig gaan samen opereren in een binationale eenheid. "Een mooi voorbeeld van Europese samenwerking", aldus huidig minister van Defensie Ludivine Dedonder.

Meest gelezen