ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

Korpschef Oostende: "Mensen gaan ons echt niet bellen omdat 1 kleinkind te veel bij oma aan de kersttafel zit"

Oostende gaat tijdens de feestdagen streng controleren op de coronamaatregelen. "Maar het wordt geen heksenjacht", verzekert korpschef Philip Caestecker. "Het is niet de bedoeling om actief op zoek te gaan naar opritten waar te veel auto's staan of om zomaar bij de mensen binnen te vallen. Zeker niet. Maar als we melding krijgen van situaties die gevaarlijk zijn, dan zullen we kordaat optreden."

De politie van Oostende zal tijdens de feestdagen extra mensen inzetten op straat: "Om te voorkomen dat er een derde golf komt, of erger, hebben we het aantal patrouilles inderdaad opgedreven", zegt de Oostendse korpschef Philip Caestecker. "Al moet ik zeggen dat we een groot deel van de overtredingen op het spoor komen via meldingen. Vaak bellen buren ons op, omdat er geluidsoverlast is of omdat ze gezien hebben dat er wel heel veel mensen ergens samen zijn. We schatten dan eerst in of die oproep serieus is en of het niet om iets onbeduidend gaat. En dan gaan we al dan niet ter plekke."

Dagelijks telefoontjes

De grote piek van de meldingen is ondertussen voorbij, maar toch krijgt de politie nog dagelijks telefoontjes van verontruste mensen. "Tijdens de eerste lockdown, in maart of april, waren het er tientallen per dag", herinnert Caestecker zich. "En ook als er nieuwe maatregelen zijn, dan komen er in de loop van de dagen erna altijd wat meer meldingen binnen. Nu hangt het af van dag tot dag. Er valt moeilijk een cijfer op te plakken. Maar het gebeurt wel nog zeer regelmatig." 

Klikken klinkt negatief, terwijl het soms zeer terecht is dat mensen ons bellen voor situaties die ronduit gevaarlijk zijn 

Korpschef Philip Caestecker

Het woord klikken wil Caestecker niet in de mond nemen. "Klikken klinkt zeer negatief, terwijl het vaak meer dan terecht is dat mensen ons bellen. Ze melden zaken die ronduit gevaarlijk zijn." De ervaring is ook dat de meeste mensen niet bellen voor futiliteiten. "Ik verwacht bijvoorbeeld niet dat buren ons met kerst gaan bellen, omdat hun oudere buurvrouw een kleinkind te veel heeft uitgenodigd aan de kersttafel. Een familiefeest waarop 10 of 20 man samenkomt, dat is een andere zaak. In die situatie is het niet meer dan normaal dat iemand zou bellen. Zoveel mensen samen, binnen, met verschillende generaties, dat is echt wel in de hand spelen van het virus."

Meest gelezen