AFP or licensors

Franse acteur Claude Brasseur (84) overleden, winnaar van 2 Césars en 1 rally Parijs-Dakar

De Franse acteur Claude Brasseur is overleden, hij is 84 geworden. In een carrière die 60 jaar overspant speelde hij onvermoeibaar in meer dan 110 films, en was tegelijkertijd in Frankrijk actief in talloze theaterstukken en tv-series. Hij kende in 1976 een enorm succes met zijn rol in de film “Un éléphant ça trompe énormément”, waarin hij voor het eerst een homoseksueel personage op een positieve manier neerzette.  Ook de sequel “Nous irons tous au paradis” was een hit, ook bij ons. In 1983 won Brasseur als copiloot van de Belg Jacky Ickx de rally Parijs-Dakar.

Omringd door zijn geliefden is de bekende Franse acteur Claude Brasseur overleden, dat meldt zijn agente. Zijn overlijden is niet Covid-gerelateerd. Brasseur was al een tijdje ziek, hij is 84 jaar geworden. Zijn carrière in het theater, de film en op tv overspant meer dan 60 jaar. 

De acteur kende in 1976 een enorm succes met zijn rol in de film “Un éléphant ça trompe énormément”, die ook in ons land goed scoorde. Hij vertolkte daarin een homoseksuele man, en voor het eerst werd zo'n personage op een positieve manier geportretteerd. 

Zijn vertolking leverde hem een César voor de beste mannelijke bijrol op (de Franse tegenhanger van een Oscar). Ook de sequel “Nous irons tous au paradis” uit 1977 was enorm populair.

César voor "La guerre des polices"

In 1980 kreeg Brasseur een César voor beste acteur in een hoofdrol voor zijn vertolking van commissaris Jacques Fush in “La Guerre des Polices”. Uit datzelfde jaar dateert ook zijn rol in de succesfilm “La Boum”.

Brasseur groeide op in een familie van acteurs. Hij heeft in meer dan 110 films meegespeeld, en raakte voor het eerst bekend bij het grote publiek door zijn rol in de film “Les seins de glace” uit 1974, van regisseur Georges Lautner. 

Film, theater en tv

De carrière van Claude Brasseur begon in 1955 in het theater. Een jaar later al debuteerde hij in de cinema. Hij heeft nog samengewerkt met beroemde Franse regisseurs als Marcel Carné, Jean Renoir, Roger Vadim en Claude Sautet. 

Hij bleef zijn hele leven schijnbaar onvermoeibaar filmrollen combineren met vertolkingen in het theater en in tv-series. Hij kon schijnbaar moeiteloos switchen tussen een populaire filmkomedie, een spannende policier en een klassieke rol in een stuk van Molière.

Bobslee en rally

Daarnaast vond hij nog de tijd voor een sportieve carrière. In 1964 haalde hij de selectie voor de Olympische Winterspelen in Innsbruck met het Franse bobslee-team. Maar door een zwaar ongeluk tijdens de trainingen moest het team forfait geven. 

Daarnaast was Brasseur ook actief in de rallysport. In 1983 veroverde Claude Brasseur de titel in de rally Parijs-Dakar, als co-piloot van de Belg Jacky Ickx.

Rallyrijders Claude Brasseur en Jacky Ickx.
Belga

In 2013 was hij medeondertekenaar van het “manifeste des 343 salauds”, waarmee het magazine Causeur.fr protesteerde tegen het voornemen van de Franse regering om klanten van prostituées strafbaar te stellen. 

Claude Brasseur zal bijgezet worden op de bekende begraafplaats “Père Lachaise” in Parijs, naast zijn vader, de acteur Pierre Brasseur.

Meest gelezen