Getty Images

Gevangenisbibliotheek van Oudenaarde wordt onderdeel van stadsblibliotheek

De gevangenisbibliotheek van Oudenaarde wordt volgend jaar volledig gedigitaliseerd en aangesloten op het Vlaamse bibliothekennetwerk. Hierdoor zullen gedetineerden binnenkort ook boeken uit de stadsbibliotheek kunnen uitlenen. "Zo zijn ze ook mee met wat er zich buiten de gevangenis afspeelt", zegt schepen Stefaan Vercamer (CD&V).

De gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde zullen binnenkort niet enkel boeken uit hun eigen bibliotheek kunnen lezen, maar voor het eerst ook uit de stadsbibliotheek. Door de gevangenisbibliotheek aan te sluiten op het Vlaamse bibliothekennetwerk zullen de gevangen toegang krijgen tot een uitgebreider aanbod. “Op die manier willen we het leven in de gevangenis helpen te normaliseren", legt schepen Stefaan Vercamer (CD&V) uit. "Het is belangrijk dat gevangenen mee zijn met de evoluties die zich buiten de muren afspelen.” 

Vandaag moet elk uitgeleend boek manueel op de computer ingegeven worden

Stefaan Vercamer (Open VLD), schepen van cultuur

Tot nu toe runnen gevangenen en een bibliotheekmedeweker in Oudenaarde de bib in de gevangenis.  Elk boek dat uitgeleend of teruggebracht wordt, moet manueel op de computer ingeven worden. Daar komt vanaf januari verandering in want dan gaat ook de gevangenisbib digitaal. Alle negenduizend boeken in de bib krijgen een label en komen in het systeem terecht. "Via een gemoderniseerd zelfuitleensysteem zullen de gedetineerden uiteindelijk gemakkelijker boeken binnen en buiten de gevangenis kunen ontlenen", zegt Vercamer. Voor het project kan Oudenaarde rekenen op steun van de Vlaamse overheid. De volledige fusie van de gevangenisbib met de gewone stadsbibliotheek zal pas na ongeveer een jaar rond zijn. 

kasto80

Meest gelezen