Videospeler inladen...

Jos Hermans (96) krijgt als eerste Vlaming vaccin: "Blij dat ik spuit krijg, ik wil 100 worden"

Jos Hermans (96) is de eerste Vlaming die het coronavaccin van Pfizer-BioNtech toegediend zal krijgen. Dat zal maandag gebeuren in zijn woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands. "Ik ben blij dat ik de spuit ga krijgen, ik wil 100 jaar worden, niets meer of niets minder", zei hij meteen na de bekendmaking van het nieuws. Het vaccin wordt amper enkele kilometers verderop gemaakt. 

Hermans kreeg eergisteren al te horen dat hij de eerste Vlaming zou zijn die een coronavaccin zou krijgen. De keuze voor Hermans, de oudste bewoner van het woonzorgcentrum, is weloverwogen. "Hij heeft altijd zeer strikt alle maatregelen opgevolgd", legt directeur Fred Rogier uit. "Hij is heel de periode coronavrij gebleven, hij waakte er ook zelf mee over dat zijn gezondheid gegarandeerd bleef.  En hij staat helemaal achter het principe van de vaccinatie."  Hermans kan dus misschien medebewoners en andere mensen die nog twijfelen of ze zich zouden laten vaccineren overtuigen. 

Tijdens de coronacrisis heeft Hermans vooral zijn bezoek gemist, al vindt hij tegelijkertijd dat er soms nog te veel bezoek in het woonzorgcentrum binnenkwam. "Zij brengen de ziekte mee", zegt hij. Zijn televisie en telefoon waren zijn redding. Hermans krijgt veel lof omdat hij zich zo goed aan de regels gehouden heeft.  Zijn nuchtere reactie daarop: "Waarom zou ik mij niet aan de regels houden?" Zelf is hij dan weer erg positief over het woonzorgcentrum: "We worden hier als koningen behandeld: niet werken, alleen eten." 

Waarom zou ik mij niet aan de regels houden? 

Jos Hermans

Jos Hermans is ervan overtuigd dat al zijn medebewoners zich nu ook zullen laten vaccineren: "Ik heb nu "ja" gezegd, dan kunnen de anderen toch geen "neen" zeggen." Volgens directeur Fred Rogier zijn er in het woonzorgcentrum momenteel slechts 2 van de 92 bewoners die nog twijfelen.

Bekijk hier de eerste reactie van Jos Hermans (en lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

Maandagochtend om 11 uur starten in het woonzorgcentrum in Puurs de vaccinaties.  In de namiddag komen alle medebewoners van Jos Hermans die aangegeven hebben ook een vaccin te willen aan de beurt. Ook in woonzorgcentra in Sint-Pieters-Woluwe (Brussel) en Bergen (Wallonië) worden er vanaf maandagochtend 11 uur mensen gevaccineerd. 

De gelukkig in Wallonië is Josepha Delamotte uit het woonzorgcentrum La Bonne Maison de Bouzanton in Bergen. Dat meldt Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) op Twitter.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen