Videospeler inladen...

"Het Journaal" toonde hoe 2 jongens die samen in de wagen zaten een coronaboete kregen, was die terecht?

Zaterdag zijn twee jongens bij een grenscontrole beboet omdat ze samen in de auto zaten terwijl ze niet onder hetzelfde dak wonen. Ze moesten elk onmiddellijk 250 euro betalen. Dat was te zien in "Het Journaal" van 19 uur van 19 december. De jongens waren verbaasd omdat ze niet wisten dat ze de coronaregels schonden. Onze ombudsman Tim Pauwels kreeg hier veel vragen over, zijn team zocht uit of die boete terecht was.

Bekijk hier de bewuste reportage uit "Het Journaal" van 19 december 2020 (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De boete die de jongemannen kregen veroorzaakte ook bij anderen verwarring, maar is het nu verboden om met twee in een auto te zitten? Nee, als je elkaars knuffelcontact bent. Zo staat het op de officiële website over het coronavirus:

“Zoals bij taxi's moet een minimale afstand van 1,5 meter tussen elke persoon worden gerespecteerd tijdens het vervoer. Het aantal personen dat kan worden vervoerd, varieert dus afhankelijk van het type voertuig. Voor een huishouden of mensen die deel uitmaken van de "nauwere contacten" telt die maatregel niet.”

Volgens de website mag je dus met een “nauw contact” of knuffelcontact wel degelijk bij elkaar in de auto zitten, zonder mondmasker.

Coronalijn 1700

We steken ons licht op bij de Coronalijn 1700. Daar krijgen we te horen dat de bovenstaande regel niet klopt. Volgens de man aan de telefoon zou je enkel de regel van 1,5 meter mogen laten vallen wanneer je met je gezin in de wagen zit. 

Ook in het ministerieel besluit dat de coronamaatregelen regelt, is niets te vinden over het aantal personen in een privévoertuig. In het besluit staat alleen: “De leden van eenzelfde huishouden mogen zich samen verplaatsen” (ministerieel besluit van 29 november, Artikel 15 §2). Maar in het ministerieel besluit van 28 oktober staat wel de basisregel dat je afstand moet houden en een mondmasker moet dragen als dat niet kan. Tenzij je tot hetzelfde huishouden behoort of elkaars knuffelcontact bent. 

De perslijn van de federale politie kon ons geen precieze informatie geven over de juridische grond voor de boete. Hoe zit het nu?

Van kabinet naar kabinet

Het kabinet Volksgezondheid verwijst bij onze vraag om verduidelijking door naar de collega's Binnenlandse Zaken... en daar verwijzen ze ons door naar het crisiscentrum. Yves Stevens van dat crisiscentrum bevestigt uiteindelijk de regelgeving op de officiële coronawebsite. De Coronalijn 1700 had dus ongelijk. "Je mag met je knuffelcontact de regel van 1,5 meter laten vallen", zegt Stevens ons.

En carpoolen dan?

Wat betekent dit voor carpoolen met een collega die geen knuffelcontact is? Mag dat? Volgens Stevens mag je minder dan anderhalve meter van elkaar verwijderd zitten in een wagen met iemand die niet bij je nauwere contacten behoort áls je allebei een mondmasker draagt . Plexiglas plaatsen is eventueel ook mogelijk, zegt hij. Dat kan in bedrijfswagens bijvoorbeeld. 

De website carpool.be raadt bovendien aan om de ramen open te houden en zo ver mogelijk uiteen te gaan zitten, dus met een passagier die achteraan plaatsneemt.

Was de boete die in "Het Journaal" was te zien nu terecht of niet?

De reportageploeg ter plaatse heeft gehoord van de politie dat de twee jongens geen mondmasker droegen op het moment dat ze werden gestopt. Ze zouden ook niet elkaars knuffelcontact geweest zijn. Als dat klopt, is de boete terecht.  

Meest gelezen