Leuvense onderzoekers vinden manier om chips minder vet te maken (maar dat heeft ook een keerzijde)

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een manier gevonden om chips uit een doosje wat minder vet te maken. De ingenieurs zijn er in geslaagd het vetgehalte van Pringles-chips van 33 procent naar 21 procent te brengen. Maar dat heeft helaas ook een minder krokant kantje.

Pringles-chips kan u kennen als chips uit een doosje: de zoutjes hebben allemaal dezelfde vorm en zitten allemaal keurig opeengestapeld. Het geheim achter die uniforme vorm? "Bij klassieke chips worden aardappels in heel dunne schijfjes gesneden, die vervolgens worden gefrituurd", legt onderzoeker Stijn Reyniers uit in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

Bij Pringles gaat dat anders: "Eerst wordt er een deeg gemaakt op basis van aardappelvlokken, en dat deeg wordt vervolgens gefrituurd", gaat Reyniers voort. In de zoektocht naar minder vette chips, heeft Reyniers met zijn collegae 47 stalen van aardappelvlokken genomen. 

"We hebben elk staal volledig ontleed: hoeveel proteïnen zitten erin? Hoe ziet de structuur van het zetmeel eruit?", legt Reyniers uit. "Zetmeel bestaat uit twee soorten glucoseketens, maar die ketens zijn niet altijd even lang. We zijn dus gaan kijken naar de lengte van de ketens in de verschillende stalen."

Steviger is beter

Na deze analyses was het de bedoeling om ook effectief chips te gaan maken. Door de aardappelvlokken met water te mengen, hebben ze deeg gemaakt. De stevigheid van dat deeg verschilde naargelang de lengte van de glucoseketen: vlokken die langere zetmeelketens bevatten, vormden een veel minder stevig deeg en omgekeerd.

"We konden vaststellen dat het frituren van een minder stevig deeg zorgde dat het water sneller ontsnapte uit het deeg, waardoor grotere holtes gecreëerd werden. Deze grote holtes vullen zich met vet", aldus Reyniers. "Frituren van een steviger deeg zorgde dan weer voor kleinere holtes en bijgevolg ook voor minder vet in de chips."

Minder calorieën

De Pringles-chips die op dit moment in de winkelrekken liggen, bevatten 33 procent vet, goed voor 540 kcal per 100 gram. Het onderzoeksteam kon dat percentage naar beneden halen tot 21 procent, goed voor 479 kcal per 100 gram.

Enkel nog chips maken uit aardappelvlokken met korte glucoseketens, lijkt dus een eenvoudige oplossing. Enige nadeel van deze chips is dat ze ook minder krokant zijn. Of de consument dat door de vingers zal zien, valt nog af te wachten, klink het. De fabrikant, die een fabriek heeft in Mechelen, zal er dus nog verder mee aan de slag moeten gaan als ze meer "light"-Pringles willen maken.

© Zoonar/P.Marcinski - creative.belgaimage.be

Meest gelezen