AFP or licensors

LIVEBLOG - Frans-Britse grens weer open, duizenden gestrande vrachtwagenchauffeurs wachten op coronatest

Frankrijk heeft om middernacht weer de grens met het Verenigd Koninkrijk geopend. Duizenden gestrande vrachtwagenchauffeurs mogen de oversteek maken, maar moeten eerst een negatieve coronatest kunnen voorleggen. In eigen land krijgt Jos Hermans (96) maandag om 11 uur in het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands als eerste Vlaming het vaccin van Pfizer toegediend. Volg hier de laatste updates over het coronavirus.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vrachtwagenchauffeur Bert staat vast in Nottingham: “Wij kunnen hier niet naar het toilet of douchen”

In Groot-Brittannië staan duizenden vrachtwagenchauffeurs vast nadat Frankrijk de grens had gesloten. Intussen is er een deal om weer mensen naar Frankrijk te laten reizen, maar dan moeten ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Het zal nog een poos duren vooraleer alle chauffeurs getest zijn en de oversteek kunnen maken. 

De Belgische vrachtwagenchauffeur Bert Verkest is één van de duizenden wachtenden. Hij staat vast op een industrieterrein in Nottingham. In “Het Journaal” vertelt hij hoe hij daar op dit moment moet leven. Tegen Kerstmis thuis geraken, dat zal lastig worden.

Bekijk hier het gesprek uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Lees meer in dit artikel:

Jos Hermans (96) uit woonzorgcentrum Puurs krijgt als eerste Vlaming vaccin

Jos Hermans (96)  uit het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands is de eerste Vlaming die het Pfizer-BioNtech-vaccin zal krijgen. Dat zal maandagochtend om 11 uur gebeuren in aanwezigheid van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Daarna krijgen ook de andere bewoners die dat willen meteen hun vaccin. 

"In onze keuze voor de bewoner die als eerste het vaccin zou krijgen, hebben we ons gebaseerd op iemand die al een zestal jaar bij ons woont", zegt directeur Fred Rogier. "Hij is onze oudste bewoner. Hij heeft altijd zeer strikt alle maatregelen opgevolgd, is heel de periode coronavrij gebleven, hij waakte er zelf mee over dat zijn gezondheid gegarandeerd bleef. En hij staat ook helemaal achter het vaccin." 

Tijdens de persconferentie werd er nog eens sterk de nadruk op gelegd dat deze eerste vaccinaties slechts "een eerste stap naar het nieuwe normaal" zijn. "Alle voorzorgsmaatregelen worden nu niet meteen overboord gegooid, het is heel belangrijk dat we daar allemaal goed bij stilstaan." 

Lees meer over Jos Hermans in dit artikel, waarin je ook een eerste gesprek met hem kan bekijken: 

DFDS-veerboten gaan weer varen tussen Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

De veerboten van rederij DFDS gaan vanaf vanavond weer varen tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat laat de rederij op zijn website weten nadat beide landen een overeenkomst hebben bereikt om de grens weer te openen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. 

DFDS geeft mee dat er wel voorwaarden zijn: passagiers moeten een negatieve COVID-test kunnen voorleggen. De passagiers mogen ook alleen van de veerboot gebruik maken om naar huis terug te keren of wegens essentiële redenen. 

Eurostar-treinen rijden vanaf morgen weer

BELGA/LEGASSE

Omdat er onder bepaalde voorwaarden opnieuw kan gereisd worden van en naar het Verenigd Koninkrijk rijden de treinen van Eurostar vanaf morgen opnieuw. Dat meldt Eurostar op zijn website.

Voor de treinen van Londen naar Brussel gelden tussen 23 en 31 december nieuwe richtlijnen. Alleen Belgische onderdanen en ingezetenen mogen terugreizen naar België, enkele uitzonderingen daargelaten. 

Het is volgens Eurostar niet toegestaan om naar Brussel te reizen en dan een aansluiting te nemen naar een bestemming in Nederland, Duitsland of elke andere bestemming buiten België.

Meer informatie? Check de website van Eurostar.

Waarom videochatten amper iets kost: "Je betaalt heel vaak met je gegevens"

Nooit eerder zaten we zo vaak achter een scherm te skypen, zoomen of teamen als het afgelopen jaar. Gratis dan nog! Het enige wat je moet betalen, is een internetverbinding. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe de bedrijven achter die diensten hun geld verdienen? Loutfi Belghmidi, technologiejournalist bij VRT NWS, legt het uit.

Lees meer in dit artikel:

Licht aan het einde van de tunnel voor wie gestrand is in het Verenigd Koninkrijk

Frankrijk laat vanaf middernacht weer reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk binnen. Ze moeten wel een recente negatieve coronatest kunnen voorleggen. 

Dat is niet vanzelfsprekend voor de duizenden vrachtwagenchauffeurs die staan te wachten om de oversteek te maken.

Intussen probeert de Europese Commissie het beleid van de verschillende EU-lidstaten op elkaar af te stemmen.

Lees meer in dit artikel:

FOTO: De massale persbelangstelling voor Jos Hermans in beeld

Tele-Onthaal Limburg klaar voor een drukke eindejaarsperiode

Tele-Onthaal zet in Limburg sinds kort twee keer zoveel vrijwilligers in tijdens de avonduren. Sinds de tweede coronagolf krijgt de hulpverleningsorganisatie meer telefoontjes dan ooit van mensen die het moeilijk hebben. Er bellen ook opvallend veel jongeren.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Kardinaal die vrijdag "langdurig en intensief" met paus Franciscus sprak, met COVID-19 in ziekenhuis opgenomen

In het Vaticaan zijn twee kardinalen met het coronavirus besmet. Dat bevestigt een woordvoerder. Een van hen had afgelopen vrijdag nog een langdurig en intensief gesprek met paus Franciscus, die vaker niet dan wel een mondmasker draagt. 

Lees meer in dit artikel:

Politie Dendermonde houdt extra toezicht tijdens Wereldbeker veldrijden: "Komen kijken is nog steeds verboden"

De politie van Dendermonde is helemaal klaar om zondag voor de eerste keer de wereldtop in het veldrijden te ontvangen voor een rit van de Wereldbeker. De hoofdwegen worden afgesloten en extra toezicht moet vermijden dat toeschouwers zich rond het parcours verzamelen. “Het heeft geen zin om te proberen, er zijn voldoende politieagenten aanwezig”, klinkt het bij korpschef Patrick Feys.

Lees meer in dit artikel:

Onbegrip in Vlaams-Brabant na wijziging vaccinatie-afspraken: "Gemaakte afspraken moet je nakomen"

Jan Walraets, coronacoördinator in de Druivenstreek, vindt het niet kunnen dat de overheid heeft beslist om de afspraken over vaccinatie in de woonzorgcentra op het laatste nippertje te wijzigen. Gemaakte afspraken moet je nakomen, vindt hij.

Lees meer in dit artikel:

Aziatische gemeenschap in Parijs krijgt meer en meer met bedreigingen en agressie te maken

In Parijs opent het parket een onderzoek naar online bedreigingen tegen de Aziatische gemeenschap. Chinezen, maar ook Vietnamezen, Filipijnen en Cambodjanen krijgen meer en meer met agressie te maken. Jongeren vallen hen aan en noemen hen de superverspreiders van het coronavirus. Sinds de tweede lockdown in Frankrijk lijken de dreigementen en aanvallen alleen maar toe te nemen. Dat kon onze VRT NWS-verslaggever Steven Decraene vaststellen:

Videospeler inladen...

Tv-Coryfee Paula Sémer (95) heeft nog wel wat vragen, maar: "Ik laat me zeker inenten met het coronavaccin"

Voormalig omroepster, presentatrice en producer Paula Sémer (95) heeft nog wel wat vragen, maar ze is vastbesloten om zich te laten inenten met het nieuwe coronavaccin. Dat zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. Ze woont nog altijd zelfstandig en zal dus nog even moeten wachten, omdat de bewoners van woonzorgcentra eerst aan de beurt komen. Maar zodra het kan, zal ze haar huisarts vragen om haar het vaccin toe te dienen.

Lees meer in dit artikel:

OMBUDSMAN: "Het Journaal" toonde hoe 2 jongens die samen in de wagen zaten een coronaboete kregen, was die terecht?

Zaterdag zijn twee jongemannen bij een grenscontrole beboet omdat ze samen in de auto zaten en niet onder hetzelfde dak wonen. Ze moesten elk onmiddellijk 250 euro betalen. Dat was te zien in "Het Journaal" van 19 uur van 19 december. De mannen reageerden verbaasd omdat ze niet wisten dat het niet mocht. Klopt dat wel?

Lees en bekijk hier het stuk van onze ombudsman Tim Pauwels:

"Je laten vaccineren is het beste plan, zodat je straks meer mensen zien kan"

De Vlaamse overheid is van plan om affiches als deze in de woonzorgcentra te verspreiden om de inwoners aan te sporen zich te laten vaccineren. "Je laten vaccineren is het beste plan, zodat je straks meer mensen zien kan", luidt de bijhorende slogan.

Meest gelezen