Minister Hilde Crevits: "Het wordt een stille kerst, gelukkig krijg ik filmpjes van mijn kleinkind"

Verschillende luisteraars van Radio 2 gaven zich de voorbije weken op als "warme luisteraar", om zo af en toe eens iemand te bellen die het nodig heeft. Ook minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) uit Torhout stelde zich kandidaat. "Het is een openbaring om te zien hoe veel een telefoongesprekje voor iemand kan betekenen", vertelt ze. Maar de minister kreeg ook zelf een warm telefoontje, van Radio 2 presentatrice Margot Derycke, om te horen hoe ze het stelt.

Het is druk voor minister Hilde Crevits. "Zoals altijd rond deze periode", zegt ze. "Maar het is toch nog iets drukker dan normaal, door corona uiteraard en de Brexit. Maar ik heb wel het geluk dat ik veel van thuis kan werken." Haar papa, met wie ze een kangoeroewoning deelt, onderging onlangs een grote operatie aan zijn buik. "Ik kan al eens sneller gaan piepen om te zien hoe hij het stelt."

Diner met 2 en video's van kleinkind

Grootse kerstplannen heeft de minister niet. "Mijn man en ik houden een etentje. Hier beneden zullen mijn ouders wellicht hetzelfde doen. Het wordt een stille kerst", zegt ze. "Maar we gaan elkaar veel bellen. Ik ontvang ook regelmatig filmpjes van mijn kleinkind. Dat vind ik leuk. Ze is 10 maanden oud en aan die leeftijd leren kinderen elke dag wel wat nieuws bij. We krijgen daar dan telkens een videoverslagje van."

Inspirerende babbels

Tussen het beleidswerk door, maakte minister Crevits ook tijd om als "warme luisteraar" een aantal mensen op te bellen die het nu moeilijk hebben. "Zo belde ik met Bea, een vrouw die zorg draagt voor een goede vriend met een niet-aangeboren hersenletsel.  En met Gracienne, een dame van 74 van wie de man gestorven is en die een zoon heeft met een beperking. Ik belde ook met Wasyl, zijn echtgenote heeft leukemie gehad, ze is daarvoor behandeld, maar wordt nu langzaam blind."

Tijdens zo'n gesprek kunnen mensen hun hart eens luchten, maar ik steek er zelf ook veel van op

Crevits vond het een heel bijzondere ervaring. "Tijdens zo'n gesprek krijgen mensen de kans om hun hart eens te luchten, maar ik heb er ook zelf veel van opgestoken. Het optimisme van Gracienne bijvoorbeeld. Die vrouw heeft al zo veel meegemaakt, maar blijft positief in het leven staan. Ik vind dat heel inspirerend. Het was ook een openbaring om te zien hoe een simpel telefoontje zo veel voor mensen kan betekenen."

Meest gelezen