Videospeler inladen...

Vaccinatie-afspraken voor woonzorgcentra bijgestuurd na klachten over ongelijke regionale spreiding

De vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra wordt al bijgestuurd van voor ze officieel is gecommuniceerd. Eerder vandaag had VRT NWS uit goede bron vernomen dat de campagne dit jaar nog zou worden opgestart in vijf woonzorgcentra: in Puurs-Sint-Amands, Leuven, Wezembeek-Oppem, Binkom en Rotselaar. Vanmiddag raakte bekend dat het vaccin op 28 december zal worden toegediend in drie instellingen: eentje in Vlaanderen, eentje in Wallonië en eentje in Brussel. We vernemen uit goede bron dat verschillende regio's zich benadeeld voelden omdat er aanvankelijk vier instellingen in Vlaams-Brabant waren geselecteerd. 

De hele dag al heerst er verwarring over waar de eerste coronavaccins zouden worden toegediend. VRT NWS had uit goede bron vernomen dat naast Puurs-Sint-Amands vier instellingen in Vlaams-Brabant waren geselecteerd: in Wezembeek-Oppem, Leuven, Rotselaar en Binkom.

Vanmiddag klonk directeur Jean-Paul Van Dam van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem nog voorzichtig enthousiast. 

Dit is een heel mooi kerstgeschenk

Jean-Paul Van Dam, directeur WZC Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem

"Als het waar is en als alles doorgaat, dan is dit een heel mooi kerstgeschenk", aldus Van Dam, die nog een slag om de arm hield, want er was nog geen officiële communicatie geweest.

Vanmiddag blijkt dat de afspraken zijn veranderd, blijkbaar na klachten uit andere regio's die zich "benadeeld" zouden hebben gevoegd. Uit een persmededeling van het coronacommissariaat blijkt dat de eerste vaccins op 28 december zullen worden toegediend in één instelling in Vlaanderen, één in Wallonië en één in Brussel. 

Het is toch wel belangrijk dat de woonzorgcentra die gevaccineerd zullen worden minstens gedurende 14 à 15 dagen COVID-vrij zijn geweest

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Het gaat om woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands, La Bonne Maison de Bouzanton in Bergen en Notre Dame de Stockel in Brussel. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt die symbolische vaccinatie-actie beschouwd als een soort testmoment en wordt de echte vaccinatiecampagne pas een week later uitgerold. In die week zullen ook de eerder genoemde woonzorgcentra in Wezembeek-Oppem, Leuven, Rotselaar en Binkom aan de beurt komen.

"Dit heeft weing te maken met druk uit andere provincies", ontkent Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in "De wereld vandaag", op Radio 1. "De echte grote campagne begint vanaf begin januari. Dat zal gebeuren in die woonzorgcentra waarin de laatste periode geen besmettingen zijn geweest." Hoe lang moet die periode dan duren? "Het is toch wel belangrijk dat de woonzorgcentra die gevaccineerd zullen worden minstens gedurende 14 à 15 dagen COVID-vrij zijn geweest." 

Ons land ontvangt dit jaar een symbolische hoeveelheid van 2.500 vaccins van Pfizer-BioNTech. 

Bekijk ook de analyse van onze reporter ter plaatse Koen Wauters en zijn gesprek met Karel Van De Sompel, directeur van Pfizer België:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen