Videospeler inladen...

Nederland schort alle niet-dringende zorg in ziekenhuizen op om toevloed coronapatiënten aan te kunnen

Nederland trekt opnieuw aan de alarmbel over de toestand in de zorg. De regering wil de niet-dringende zorg en ingrepen opschorten om zo voorrang te geven aan coronapatiënten. Ook zullen opnieuw patiënten uit Nederland in Duitse ziekenhuizen kunnen worden opgevangen. 

Er was voor gevreesd en nu heeft minister van Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) inderdaad de beslissing genomen. Niet enkel stijgt het aantal coronabesmettingen en patiënten erg snel, bovendien is er een steeds groter ziekteverzuim van het verplegend personeel omdat die zelf besmet raken of door de hoge werkdruk. 

Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken

Minister van Medische Zorg Tamara van Ark

Minister van Ark wil het aantal beschikbare bedden op de afdelingen intensieve zorg uitbreiden tot 1.450. Tegelijk zullen niet-dringende zorg en ingrepen moeten worden uitgesteld tot later. "Er is geen lijst met behandelingen die nu worden stopgezet. Het blijft altijd een afweging van de arts", licht Van Ark toe. "Maar in de regel zullen bijvoorbeeld hernia-operaties, liesbreuken of heupoperaties even niet doorgaan."

Toch hebben al enkele kleinere ziekenhuizen in Nederland aangegeven dat ze de druk nog wel aankunnen en geen behandelingen hoeven te schrappen.

Verder zullen net zoals in de lente een aantal patiënten vanuit Nederland worden overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland om de druk op te vangen. 

De regering roept de Nederlanders nogmaals op om zich aan de coronamaatregelen te houden. Alleen zo kan de zorg toegankelijk blijven voor iedereen die dat nodig heeft, luidt het. Vooral begin januari zou er een piek aan patiënten worden verwacht in de ziekenhuizen in Nederland.

Het land zit sinds midden december in een strenge lockdown. Niet-essentiële winkels zoals kledingzaken, kappers en andere contactberoepen en musea en sportzaken zijn gesloten. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen