Nieuwe uitkijktoren in Hasselt werpt blik op geschiedenis: "Kraters van bommen zijn nu poelen in een natuurgebied" 

Voortaan kan je natuurgebied Tommelen in Hasselt bewonderen vanuit een gloednieuw uitkijkplatform van vijf meter hoog. Vanop de houten constructie kijk je uit over het groot aantal poelen, voormalige kraters, die ontstaan zijn na bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Een combinatie van interessante geschiedenis en prachtige natuur”, zegt Mieke Philips, voorzitter van Natuurpunt Hasselt-Zonhoven. 

De poelen van Tommelen zijn één van de belangrijkste voortplantingsbiotopen van de zeldzame kamsalamander. De geschiedenis die daarachter schuilt spreekt tot de verbeelding. “De poelen in dit gebied zijn kraters die ontstaan zijn na de bombardementen op het rangeerstation van Hasselt door de geallieerden in april 1944”, vertelt Mieke Philips. “De bombardementen hadden als doel de bevoorrading van oorlogswapens en materiaal van de Duitsers te verhinderen. Vanop dit platform werp je zo een blik vanuit de hoogte op de prachtige natuur en de nog altijd zichtbare sporen van de Tweede Wereldoorlog.”

De poelen zijn kraters die ontstaan zijn na de bombardementen op het rangeerstation van Hasselt
Mieke Philips, Natuurpunt

Wijlen Jos Coteur, de bezieler van het natuurgebied, kwam jaren geleden met het idee voor een uitkijkplatform op de proppen. “We zijn blij dat we zijn idee hebben kunnen realiseren”, zeg Joost Venken, schepen voor Natuur. “Het natuurgebied van Tommelen ligt op een steenworp van het stadscentrum en heeft een grote educatieve waarde. Bezoekers kunnen er ontdekken hoe natuur ontstaat en hoe het zich ontwikkelt.  Maar ook waarom het belangrijk is deze goed te beheren en te beschermen. Het uitkijkpunt maakt dit extra aanschouwelijk.”

Toekomstplannen

“Het uitkijkplatform kadert in een groter project dat gerealiseerd wordt in dit natuurgebied. “Vorig jaar breidde het gebied uit met een aangewend hooiland en kreeg de educatieve poel een vlonder in functie van wateronderzoek met jongeren”, vervolgt de voorzitter van Natuurpunt Hasselt-Zonhoven. “Binnenkort zal de omgeving van het uitkijkplatform verder ingericht worden met een fietsenparking. Maar ook de wandelvoorzieningen zullen verbeterd worden. Bovendien zullen de vrijwilligers van Natuurpunt Hasselt-Zonhoven er alles aan doen om de biodiversiteit van dit gebied te beschermen en de bezoeker volop te laten meegenieten.” 

Meest gelezen