ROBIN UTRECHT

Onbegrip in Vlaams-Brabant na wijziging vaccinatie-afspraken: "Gemaakte afspraken moet je nakomen"

Jan Walraets, coronacoördinator in de Druivenstreek, vindt het niet kunnen dat de overheid heeft beslist om de afspraken over vaccinatie in de woonzorgcentra op het laatste nippertje te wijzigen. Gemaakte afspraken moet je nakomen, vindt hij. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zegt dat er voorbarig gecommuniceerd werd en belooft dat er de komende dagen helderheid zal worden geschapen.

Vanmorgen klonk het dat naast Puurs-Sint-Amands nog vier woonzorgcentra in Vlaams-Brabant mee de spits zouden afbijten bij de start van de vaccinatiecampagne in ons land: eentje in Wezembeek-Oppem, eentje in Leuven, eentje in Rotselaar en eentje in Binkom. Vanmiddag blijkt dat alleen de instelling in Puurs-Sint-Amands volgende week aan de beurt komt. Blijkbaar waren er klachten vanuit andere provincies.

Dat men zo'n reactie in de rest van Vlaanderen krijgt, vind ik bedroevend

"Ik ben teleurgesteld en heel ontgoocheld over deze gang van zaken", zegt Jan Walraets. Hij vindt het erg dat in andere Vlaamse provincies is geklaagd dat zij niet eerst aan de beurt kwamen. "Dat men zo'n reactie in de rest van Vlaanderen krijgt, vind ik bedroevend."

"Als men bepaalde afspraken maakt, zeker met zo'n kwetsbare groep mensen, moet je uiteindelijk op een bepaald moment kunnen afleveren", vindt hij.

Coronacommissaris Pedro Facon en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laten intussen weten dat pas morgen wordt beslist welke woonzorgcentra als volgende aan de beurt zijn. 

Overschot

In "Het Journaal" legde Beke uit wat er volgens hem is gebeurd: België heeft van Pfizer een eerste lading van 5.000 doses gekregen. Omdat er twee vaccinaties per persoon nodig zijn, kunnen hiermee dus 2.500 personen ingeënt worden. 

Als de drie uitgekozen wzc's - in Puurs, Wallonië en Brussel - hun doses hebben gekregen - zullen er dus nog een aantal doses over zijn.  En dus liet men al aan een aantal woonzorgcentra weten dat ze misschien in aanmerking zouden komen. Maar die boodschap werd later weer ingetrokken.

Voorbarig

"Ik denk dat er gewoon een beetje voorbarig naar de woonzorgcentra gecommuniceerd is en dat men in die woonzorgcentra ook iets te voorbarig heeft gecommuniceerd naar het personeel en de bewoners", zegt minister Beke. 

"Er is gezegd", zo gaat de minister verder, "dat we op 28 december zouden beginnen en dat we misschien tussen 28 december en 5 januari nog een extra test kunnen doen om ervoor te zorgen dat we er op 5 januari echt helemaal klaar voor zijn." 

Beke zegt dat dit vanavond en morgen besproken wordt in de taskforce die over de vaccinaties gaat en belooft dat er de komende dagen verheldering zal komen.

Bekijk hieronder het gesprek met Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen