Videospeler inladen...

Raad van State verwerpt klacht van groep priesters die kerstvieringen met meer dan 15 mensen wilden

De Raad van State geeft een groep katholieke priesters ongelijk die bezwaar hadden aangetekend tegen de beperkingen op misvieringen, in de hoop dat ze deze week op Kerstmis toch volwaardig de mis (met meer dan 15 mensen) zouden kunnen opdragen. Een van de priesters is Marc Leroy, de pastoor van de basiliek van Koekelberg.

"In mijn kerk, de grootste van het land, met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter, mogen maar 15 mensen binnen", zegt Leroy. "Normaal gezien zijn er ­ 700 gelovigen. 15 mensen voor 10.000 vierkante meter dat heeft toch geen zin? Men moet kunnen begrijpen dat een bezoek aan de kerk hoop geeft. Ik wil mijn gelovigen nu hoop geven, en niet pas in de zomer van 2021.”

Ik vrees dat de derde golf een psychiatrische golf wordt.

Priester Marc Leroy

Maar voor alsmaar meer mensen komt die hoop te laat. “Vorige week hebben we een meisje begraven van 16. Ze had zelfmoord gepleegd. De coronamaatregelen waren te hard voor haar. We horen dat er hier in Brussel ook mensen zelfmoord plegen in rusthuizen. We moeten die mensen hoop geven en natuurlijk moeten we rekening houden met de sanitaire maatregelen. Maar in een grote kerk kan er makkelijk meer dan 15 man binnen.”

“Wij helpen mensen”, zegt Leroy. “Dokters die een nog strengere lockdown vragen, moeten beseffen dat wij mensen helpen om niet in een depressie te belanden. Wij maken contact met de mensen die lijden. Als we niet opletten wordt de derde golf een psychiatrische golf, want mensen krijgen het alsmaar moeilijker.”

Vragen over dit nieuws? Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Herbekijk ook de reportage in "Het Journaal" (nog vóór de uitspraak van de Raad van State) over de oproep van de priesters:

Videospeler inladen...

Meest gelezen