Radio 2

Staking bij De Lijn gaat tweede dag in: "Meer chauffeurs aan het werk dan gisteren"

Vandaag start de tweede dag van vakbondsacties bij De Lijn. Sinds gisteren zijn werkonderbrekingen aan de gang, waardoor er in heel Vlaanderen hinder is bij het tram- en busverkeer. Het overleg tussen de vakbonden en de directie van gisteren leverde geen succes op, maar er vindt vanochtend een nieuw overleg plaats. 

De bonden zijn gisteren actie beginnen voeren om de problemen bij de technische dienst aan te kaarten en hogere lonen te eisen. Na het overleg van gisteren, gaat die staking vandaag zijn tweede dag in. Volgens vakbonden ACV Openbare Diensten en ACOD TMB is er gisteren niet voldoende uit het overleg gekomen. Vanochtend komen de vakbonden en de directie opnieuw samen. 

Ook vandaag moeten reizigers dus rekening houden met storingen bij het tram- en busverkeer. "Al zijn er op de meeste plaatsen meer chauffeurs aan het werk gaan dan gisteren het geval was", klinkt het bij De Lijn-woordvoerder Karen Van der Sype. De Lijn adviseert om de informatie op de website en in de app in de gaten te houden.

De staking is vanochtend het best voelbaar in de provincie West-Vlaanderen. "Daar rijden beduidend minder bussen en trams dan gisteren het geval was", zegt Van der Sype. 

In Antwerpen stad - waar gisteren maar een kwart van de voertuigen uitreed - gaat het beter dan gisteren. Daar zijn de helft van de voertuigen uitgereden. 

In de rest van Vlaanderen is de situatie ook verbeterd tegenover gisteren. In Limburg rijdt zo'n 70 procent van alle bussen, in Gent 60 procent. Het streekvervoer in Oost-Vlaanderen rijdt bijna volgens de normale dienstregeling met af en toe een rit die uitvalt. 

Meest gelezen