Steenkool en andere fossiele brandstoffen leveren nog altijd het gros van de stroomproductie in China.
AP2010

Steenkooltekort legt fabrieken, verlichting en stroomvoorziening voor miljoenen Chinezen stil

Te midden van een koudegolf kampen tal van Chinese steden met stroomtekorten. Een aantal fabrieken worden stilgelegd, net als verlichting en voor tientallen miljoenen mensen wordt stroom gerantsoeneerd tot enkele uren per dag. Gisteren was er in Guangzhou (Kanton) en Shenzhen een grote stroomonderbreking.

Gisteren viel de stroom uit in een deel van de zuidelijke provincie Guangdong, nabij Hongkong. Delen van de grootstad Guangzhou (Canton) en Shenzhen, het technologiecentrum van China, zaten een tijdje zonder stroom. Officieel ging het om een technisch probleem, maar China kampt al enkele dagen met stroomtekorten die verschillende oorzaken hebben.

Naast Guangdong worden ook stroomonderbrekingen gemeld in de provincies Hunan en Jiangxi in het zuiden en Zhejiang nabij Shanghai in het oosten. Daar zijn fabrieken stilgelegd om stroom te sparen, wordt de verlichting van straten en gebouwen gedoofd en op sommige plaatsen wordt de stroomvoorziening aan gezinnen beperkt tot enkele uren per dag. 

Dat is bijzonder vervelend omdat een groot deel van China kampt met de winterkoude. Er heersen temperaturen tot -10 graden Celsius en veel gezinnen klagen over de koude. Tot nu toe lijken de grootsteden Shanghai en Peking gespaard te blijven, maar dat geldt dus niet voor de zuidelijke miljoenenstad Guangzhou. 

Vraag, boycot, hoge prijzen en koude

Begin dit jaar waren er ook stroomonderbrekingen in China, maar dat was toen te wijten aan de lockdown tijdens de coronacrisis. Nu is de economische relance na de coronacrisis tegelijk de oorzaak en het slachtoffer van nieuw stroomtekort. Die relance steunt vooral op de bouw en de industrie en die verbruiken erg veel stroom. 

We verwachten niet dat de regering de importbeperking (tegen Australië) afzwakt wegens de problemen, politiek komt altijd eerst

Topman van energiegroep Huaidan Corp. aan The Financial Times

Tegelijk is het winter en stijgt de vraag naar steenkool en elektriciteit voor verwarming. Dat is normaal, maar er zijn nu enkele speciale factoren. Zo heeft China een boycot afgekondigd tegen de invoer van steenkool vanuit Australië en liggen een aantal schepen met kolen rond te dobberen in zee. 

Peking maakt zich sterk dat dat niet de belangrijkste reden is en dat Australië slechts enkele procenten marktaandeel heeft. Volgens The Financial Times zou dat in grote industriegebieden echter 10 procent zijn en bovendien zijn de kolen uit Australië kwalitatief erg energierijk en geven die meer warmte dan andere soorten. De afwezigheid van Australische kolen heeft wel de prijzen van andere steenkool, waaronder die uit de grote eigen productie, de hoogte ingejaagd. De krant The New York Times citeert het grondstoffendatacenter S&P Global Platts dat stelt dat de spotprijzen voor steenkool met hoge energie in China op vier weken tijd bijna verdubbeld zijn. 

Anderzijds zijn er de meer strikte milieunormen op het verbruik van steenkool. President Xi Jinping wil zijn land klimaatneutraal hebben tegen 2060, maar de realiteit is dat 70 procent van de stroomproductie nu nog altijd komt uit fossiele brandstoffen zoals steenkool. 

Het regime zit duidelijk verveeld met de tekorten, maar de lokale overheid in Hunan geeft toe dat het afschakelen of rantsoeneren van stroom wellicht nog tot de lente zal duren. Een afzwakken van de boycot tegen Australië zou tot gezichtsverlies voor het regime leiden en een topman van Huaidan Corp. een grote Chinese energiegroep, gaf toe dat dat belangrijker is voor Peking dan economische schade of ellende. 

Meest gelezen