Videospeler inladen...

Tele-Onthaal Limburg klaar voor een drukke eindejaarsperiode

Tele-Onthaal zet in Limburg sinds kort twee keer zoveel vrijwilligers in tijdens de avonduren. Sinds de tweede coronagolf krijgt de hulpverleningsorganisatie meer telefoontjes dan ooit van mensen die het moeilijk hebben. Er bellen ook opvallend veel jongeren.

Bij Tele-Onthaal Limburg rinkelt de telefoon bijna voortdurend, vooral tijdens de avond. Het is al sinds de uitbraak van de coroncrisis in het voorjaar druk bij Tele-Onthaal, tijdens de zomermaanden was het even rustiger, maar sinds de tweede lockdown komen er opnieuw heel wat hulpvragen binnen.

De problemen waarvoor mensen bellen zijn niet anders dan in meer gewone tijden. Het gaat om familiale problemen, financiële beslommeringen, problemen rond verslaving of vragen rond opvoeding. "Intussen zijn daar vragen bijgekomen die specifiek met corona te maken hebben" zegt Patricia Hemelaer van Tele Onthaal Limburg. " Het gaat dan bijvoorbeeld over angst voor besmetting, eenzaamheid,  heel wat vragen ook over het virus zelf, over de maatregelen en - sinds kort - ook over het vaccin." 

We merken dat mensen die het al moeilijk hadden, het door de coronacrisis psychisch nog zwaarder te verduren krijgen.

Patricia Hemelaer, Tele-Onthaal

De vrijwilligers van Tele-Onthaal merken vooral dat mensen die het al moeilijk hadden voor de coronacrisis, het nu nog moeilijker hebben. "Alles voelt zwaarder aan, er is veel meer eenzaamheid", is het aanvoelen van Patricia Hemelaer. "Het verenigingsleven is gestopt, de horeca is dicht, mensen kunnen niet terecht voor een babbel bij hun kapper, de contacten met buren en familie zijn grotendeels weggevallen. En dat komt vooral bij mensen die psychisch kwetsbaar zijn, hard aan." 

Er bellen ook opvallend meer jongeren naar Tele-Onthaal. Vroeger beperkte die groep zich vooral tot de hulpverlening via chatten maar nu bellen ze ook naar hulpverleners. Tele-Onthaal is klaar om de wellicht vele hulpvragen tijdens de eindejaarsperiode te beantwoorden. "Veel van onze vrijwilligers zijn blij om andere mensen te kunnen helpen. En ze hebben ook meer tijd, nu ze zelf ook niet kunnen vieren als anders."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen