Videospeler inladen...

Frankrijk opent grens voor reizigers uit VK, duizenden gestrande vrachtwagenchauffeurs moeten zich eerst laten testen

Frankrijk laat vanaf middernacht weer reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk binnen. Ze moeten wel een recente negatieve coronatest kunnen voorleggen. En dat is niet vanzelfsprekend voor de duizenden vrachtwagenchauffeurs die staan te wachten om de oversteek te maken. Intussen probeert de Europese Commissie het beleid van de verschillende EU-lidstaten op elkaar af te stemmen.

Hoe de Europese landen reageren op de toegenomen coronabesmettingen in grote delen van Engeland, beslissen ze uiteindelijk zelf. Maar de Europese Commissie heeft alvast een aanbeveling voor een gecoördineerde aanpak voorbereid. Ze wil vermijden dat het vrij verkeer al te zeer aan banden wordt gelegd zoals tijdens de eerste lockdown, toen overal in Europa de binnengrenzen dichtgingen.

De bezorgdheid is ingegeven door de nieuwe variant van het SARS-CoV-2-virus, die verantwoordelijk zou zijn voor de coronagolf die nu Engeland overspoelt. "Wegens de bestaande onzekerheid en bij wijze van voorzorgsmaatregel zouden de lidstaten op een gecoördineerde manier niet-essentiële reizen tussen de EU en het VK moeten ontmoedigen", zegt de Belgische eurocommissaris Didier Reynders. 

"Maar tegelijk mogen algemene inreisverboden niet verhinderen dat duizenden Europeanen en Britten naar huis terugkeren (...) Wij willen verzekeren dat de beperkingen gecoördineerd worden en voor de nodige uitzonderingen zorgen voor burgers en bewoners die naar huis willen en voor andere essentiële reizigers."

Frankrijk

De vraag is of de verschillende regeringen die zo'n inreisverbod hebben ingevoerd, de aanbeveling om het snel weer op te heffen zullen volgen.

Frankrijk, dat het afgelopen weekend de grens met het VK sloot, heeft alvast een deal gesloten met de Britten: vanaf middernacht laten de Fransen opnieuw reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk toe. 

Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden: het moet gaan om reizigers die in Frankrijk of de EU wonen en ze moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen die minder dan 72 uur oud is. Dat laat de Franse premier Jean Castex weten in een communiqué

Duizenden vrachtwagens

Intussen staan in in de buurt van de Britse havenstad Dover duizenden vrachtwagenchauffeurs te wachten om de oversteek naar Frankrijk te maken. 

Britse handelsorganisaties schatten dat in totaal zowat 4.000 vrachtwagens op dit moment wachten op toestemming om het land te verlaten. Alleen al op de M20 zouden bijna 3.000 vrachtwagens staan. (Lees verder onder de tweet van de BBC.)

Ondanks de Franse versoepeling zal het geen sinecure zijn om die duizenden vrachtwagens naar de andere kant van het Kanaal te krijgen. De chauffeurs moeten namelijk allemaal getest worden.  

De Britse regering begint morgen met het testen van de chauffeurs, maar het kan drie dagen duren voor ze allemaal getest zijn. 

Andere landen?

In tegenstelling tot Frankrijk legt Ierland de aanbeveling van de Europese Commissie naast zich neer. De opschorting van de luchtverbindingen met het Verenigd Koninkrijk wordt namelijk verlengd tot 31 december. 

"De Commissie geeft wettelijke argumenten, maar wij moeten ook rekening houden met het gezondheidsaspect", zei de Ierse minister van Transport Eamon Ryan tijdens een persconferentie. Veerboten mogen wel nog altijd uitvaren voor het transport van goederen en mensen die essentiële werkzaamheden uitvoeren.

Volgens het Britse persagentschap Reuters zou ook Duitsland van plan zijn om het inreisverbod te verlengen en dat tot 6 januari. Ons land heeft het verbod gisteren nog met 24 uur verlengd, maar vanaf morgen wordt het weer versoepeld. 

Wie uit het VK komt en de hoofdverblijfplaats in België heeft, mag ons land dan weer binnen. Ook essentiële verplaatsingen zijn dan weer toegelaten. Wie uit het VK komt, zal zich wel aan een strikte quarantaineplicht van 7 dagen moeten houden, gevolgd door een coronatest.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen