Viaduct van Vilvoorde wordt gerenoveerd: “Alles aan doen om er het viaduct van de toekomst van te maken”

In Vilvoorde zal het viaduct een flinke opknapbeurt krijgen. En dat is nodig want het viaduct is 43 jaar oud. Naast een grondige sanering komt er mogelijk ook nog een vierde rijstrook. De werken zullen vijf jaar in beslag nemen en kosten zo’n 260 miljoen euro.

“We gaan eigenlijk vanaf 2022 vijf jaar lang het viaduct van Vilvoorde verstevigen en vernieuwen. En er voor zorgen dat die weer meekan voor de volgende 50 jaar”, zegt Marijn Struyf van de Werkgenootschap. Het viaduct werd gebouwd tussen 1974 en 1978 en zou zo’n 100 jaar moeten meegaan: “We gaan verstevigingen aanbrengen, maar ook het wegdek wordt aangepakt. En er kan mogelijk nog een vierde rijstrook bijkomen, dus we moeten zien dat het viaduct stevig genoeg is. En we gaan er alles aan doen om er het viaduct van de toekomst van te maken.”

Om het verkeer niet teveel te belasten, zullen de werken vooral gebeuren in verkeersluwe periodes zoals bijvoorbeeld de zomer

“Het viaduct is in goede staat”, benadrukt Struyf. “Wel is het zo dat als het zijn levensduur van 100 jaar wil bereiken, dat er dan verstevigingen nodig zijn, en dat we wel eens een grondige renovatie moeten doen. Wat niet abnormaal is voor zo’n kunstwerk na ruim 40 jaar.” Om het verkeer niet teveel te belasten, zullen de werken ook vooral gebeuren in verkeersluwe periodes zoals bijvoorbeeld de zomer. “Het verkeer zal in verschillende periodes hinder ondervinden. We gaan zowel de onderkant, de binnenkant als de bovenbouw van het viaduct aanpakken en die werken zullen voor het verkeer niet altijd zichtbaar zijn.”

Vierde rijstrook

Het blijft ook niet bij een renovatie alleen. “Het viaduct zal ook verstevigd worden omdat het zou kunnen dat er op termijn een vierde rijstrook bijkomt in beide richtingen op het viaduct, omdat dat vandaag toch  vaak een knelpunt is. Maar we zijn dat nu grondig aan het bestuderen”, besluit Struyf.

Meest gelezen