Vlaanderen bouwde 31 nieuwe windturbines, maar dat is niet genoeg

In Vlaanderen zijn dit jaar 31 nieuwe windturbines gebouwd. Dat zorgt ervoor dat het totale vermogen van windturbines op land 1.360 megawatt bedraagt, of evenveel als anderhalve kerncentrale. Maar dat is nog altijd niet genoeg: Vlaanderen haalt zo de doelstelling van 1.500 megawatt niet.

Dat Vlaanderen de doelstelling niet haalt heeft te maken met de vele beroepsprocedures tegen windmolenparken. Er zijn er veel, én ze duren bijzonder lang. Dat zegt Bart Bode, van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA).

“Men dient het ene na het andere beroep in tegen eenzelfde vergunning: eerst over het geluid, dan bijvoorbeeld over de slagschaduw. Zo komt het dat het lang duurt voor we effectief windparken kunnen bouwen.”

Net nu heeft Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) een windplan klaar, met de bedoeling het aantal turbines op te voeren. Zij wil meer turbines in havengebieden, en langs het Albertkanaal. Ze wil ook verouderde turbines laten afbreken en vervangen door nieuwe, met een hoger vermogen.

Eeklo in Oost-Vlaanderen heeft het afgelopen jaar meer groene elektriciteit geproduceerd dan het verbruikt. Dat komt naar eigen zeggen door de 22 windturbines in de stad. "Terzake" ging op zoek naar het recept van dat succes. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen