MBE-Photography

Uitbraak van vogelgriep in Diksmuide blijkt niet zo gevaarlijk: "Geen agressieve variant"

Uit testen blijkt dat de vogelgriep die vorige week uitbrak in Diksmuide geen agressieve variant is. De veiligheidsmaatregelen in de buurt van de uitbraak worden daarom versoepeld.

Vorige week brak de vogelgriep uit in een braadkippenbedrijf in Diksmuide. Alle dieren werden daarom afgemaakt. Nu blijkt uit testen dat de variant van vogelgriep daar in Diksmuide niet zo agressief is. Kippen of vogels die besmet raken, krijgen van die variant minder symptomen. 

Hélène Bonte van het Federaal Voedselagentschap: "Het gaat nog steeds om hetzelfde type van het vogelgriepvirus, type H5. Maar binnen dat type zijn er verschillende varianten. Sommige zijn heel agressief en andere minder. Omdat het daar in Diksmuide om een minder agressieve variant gaat, hebben we de maatregelen een beetje teruggeschroefd." 

Van 3 naar 1 kilometer

Eerst was het verboden om vogels en broedeieren te verplaatsen in een straal van 3 kilometer rond het bedrijf, maar die zone wordt nu verkleind naar 1 kilometer. Daar blijven de maatregelen dus wel gelden. Sinds begin november is de vogelgriep in ons land en is iedereen sowieso verplicht om kippen en ander pluimvee binnen te houden. 

Meest gelezen