Kris van Exel

Acteur Wim Opbrouck wordt na ambassadeur van West-Vlaanderen ook ereburger van Harelbeke

Toen het schepencollege van Harelbeke hoorde dat Wim Opbrouck is uitgeroepen tot ambassadeur van West-Vlaanderen, wilde het er nog een schepje bovenop doen door de man te vragen of hij ereburger van de gemeente wilde worden. En dat wilde hij. De zaak werd coronaveilig beklonken in de tuin van Opbrouck in Bavikhove. Officieel moet de gemeenteraad het ereburgerschap nog goedkeuren, maar daar worden geen problemen verwacht. 

Talent is niet gelijk verdeeld. Daarvan lijkt Wim Opbrouck wel een illustratie. De man is bijna te veel om op te noemen: acteur, plastisch kunstenaar, muzikant, tv-persoonlijkheid. Hij is intussen 51 jaar. Hoog tijd, vond het schepencollege van stad Harelbeke, om hem te vragen of hij ereburger wil worden. Ze trokken naar Bavikhove en Opbrouck zei enthousiast "ja".

Opbrouck belooft wel om kritisch te blijven: "Ik woon en werk hier en heb een helikopterzicht op wat Harelbeke doet. Ik vind dat Harelbeke aan het veranderen is. Veel jonge mensen komen zich hier vestigen. Veel nieuwe Belgen ook. Je moet trots zijn op uw roots, op uw afkomst, maar ook zeer gastvrij en genereus naar andere roots kijken en dat is wat we moeten doen. Vind ik, hè." Daarna zingt hij de lof van de plaatselijke cultuurmakers: "Het cultuurcentrum - dat is dan mijn sector - daar zitten fantastische mensen die ik dan misschien, onder de titel van dit ambt, een beetje mee kan ondersteunen." 

Van Bavikhove naar Vlaanderen en terug

Dat hij het ereburgerschap zou krijgen, kan bezwaarlijk een verrassing heten. De carrière van de 51-jarige Opbrouck lijkt wel een pendelbeweging tussen Bavikhove en Vlaanderen. In de streek was hij eerst een cultheld samen met vriend van het eerste uur Wim Willaert in de muzikale feestgroep "De dolfijntjes", (vanaf 1991) maar zijn bekendheid reikte al snel veel verder. Nadat hij deel uitmaakte van het avontuur "Ten Oorlog" (1997), Tom Lanoyes bewerking van 8 koningsdrama's van Shakespeare, viel er niet meer naast Opbroucks theatertalent te kijken. Zijn werk als acteur combineerde hij tussen 2010 en 2015 met de job van artistiek directeur van NTGent. 

Film en tv

Hij dook ook op in de eerste film "Ad Fundum" (1993) van Erik Van Looy, het was het begin van een lange rij films. Er waren ook tv-series als "In Vlaamse velden" (2014). Sommige tv-programma's zette hij zelf op de rails, zoals het niet alleen door motorrijders gesmaakte "De Bende van Wim" (vanaf 2002). En de laatste jaren was hij gastheer in "Bake Off Vlaanderen" (sinds 2017) op de tv-zender VIER. Dat de competitie van hobbybakkers een Vlaamse versie was van een reeks die eerder op de BBC was te zien, belette Opbrouck niet om het met zijn fijne taal naar zijn hand te zetten en er in 2018 de publieksprijs mee te winnen in de Grote Prijs Jan Wauters. 

(Nog eens) de Oorlog

Misschien had "Ten Oorlog" hem de weg gewezen, want de Oorlog dook later nog op in Opbroucks carrière. De provincie West-Vlaanderen sprak hem aan om mee zijn schouders te zetten onder "Gone West", de culturele herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Met "Ode aan de Ode" bracht hij ook een interactief eresaluut aan de klaroenblazers van de Last Post in Ieper, naar aanleiding van de 30.000ste Last Post onder de Menenpoort. In de nasleep toerde hij nog met "We shall overcome", een muziekprogramma waarin hij een nieuw leven gaf aan de pacifistische protestliederen van de jaren '60 en later.

De Wim Opbrouck-humor

Wim Opbrouck blijft voor veel mensen de man met een heel eigen soort humor, die snel schakelt tussen balorig en verfijnd.  Het begon in tv-reeksen zoals "In de Gloria" (2000 - 2001) en "Het Eiland" (2004-2005) en het gaat door tot op vandaag in zijn optredens als jurylid in "De Slimste Mens ter Wereld." De slinger keert elke keer terug, van Vlaanderen naar Bavikhove, als iemand op Youtube Opbroucks typetje "Gerrit Callewaert" nog eens laat protesteren tegen het ondertitelen van de West-Vlamingen op de openbare zender. Opbrouck is van Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke, en daar wordt hij nu dus ook tot ereburger uitgeroepen. Er was niet meer aan te ontkomen.

Meest gelezen