Kardinaal Krajewski en de paus in juni 2019.
UPDATE IMAGES PRESS

Kardinaal die vrijdag "langdurig en intensief" met paus Franciscus sprak, met COVID-19 in ziekenhuis opgenomen

In het Vaticaan zijn twee kardinalen met het coronavirus besmet. Dat bevestigt een woordvoerder. Een van hen had afgelopen vrijdag nog een langdurig en intensief gesprek met paus Franciscus, die vaker niet dan wel een mondmasker draagt. 

Een van de zieke kardinalen is Konrad Krajewski (57). Hij beheert de goede doelen van paus Franciscus en is de zogenoemde "aalmoezenier" van het Vaticaan. Hij is opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van een longontsteking. 

Krajewski brengt een groot deel van zijn tijd door met daklozen in Rome. Hij heeft op verzoek van de paus vlak bij het Sint-Pietersplein een kliniek opgezet waar daklozen zich kunnen wassen. Ook de Italiaanse kardinaal Giuseppe Bertello van 78 jaar, de gouverneur van Vaticaanstad, is positief getest. Hij zou in thuisisolatie zitten. 

Volgens de krant Il Messaggero had Krajewski de voorbije twee weken met verschillende mensen contact, onder wie de paus. "Afgelopen vrijdag stond hij volgens de krant langdurig en intensief te praten met Franciscus", zegt onze collega Peter Decroubele die het Vaticaan op de voet volgt. "Er wordt nu gevreesd dat de paus zelf besmet is geraakt, zeker omdat hij vaker niet dan wél een mondmasker draagt."

Zwitserse Garde

In september testte de Filipijnse kardinaal Luis Antonio Tagle positief op het virus. Hij ging in isolatie en inmiddels zou hij weer beter zijn. Tijdens de eerste golf bleken meer dan tien leden van de Zwitserse Garde, de bewakingseenheid van Vaticaanstad, besmet te zijn net als een persoon die in hetzelfde gebouw als de paus woonde.

Het hoofd van de gezondheidsdienst van het Vaticaan zei eerder deze maand dat het vaccineren van bewoners en medewerkers in Vaticaanstad in het nieuwe jaar zal beginnen.

Meest gelezen