Sinds maart al 148.000 dossiers over corona-inbreuken: "Ook tijdens eindejaar absolute prioriteit"

Sinds de eerste coronamaatregelen van maart zijn al 148.000 dossiers opgestart tegen mensen die de regels schonden. Dat blijkt uit cijfers van de parketten in ons land. "Het gaat om spuwers, of mensen die de avondklok of het samenscholingsverbod negeerden", zegt An Schoonjans, persmagistraat van het college van procureurs-generaal. Zo'n 15.000 mensen werden gedagvaard voor de rechter. 

De parketten in ons land hebben hun cijfers over corona-inbreuken samen gelegd. Sinds maart werden op de parketten werden 147.969 verdachten geïdentificeerd die inbreuken hebben gepleegd op de coronawetgeving. Daarvan zijn er 16.672 minderjarig. "In 60 procent van de gevallen kregen mensen een minnelijke schikking, iets meer dan de helft heeft die ondertussen ook al betaald", zegt persmagistraat An Schoonjans. De meeste mensen hebben nog tijd om de boete te betalen.

Boete of rechtbank

"Wie die boete weigert te betalen, wordt gedagvaard voor de rechtbank", onderstreept Schoonjans. Wie aanwezig is op grote lockdownfeesten, of de maatregelen herhaaldelijk overtreedt, wordt vaak meteen voor de rechter gebracht. De inbreuken die de 148.000 verdachten pleegden zijn divers. "Het gaat om spuwers, mensen die geen mondmaskerdroegen, of de avondklok of het samenscholingsverbod negeerden", aldus Schoonjans.

"Intussen zijn een kleine 15.000 mensen ook gedagvaard voor de rechter, en zijn er al 8.000 vonnissen uitgesproken", zegt Schoonjans. Maar nog niet alle dossiers zijn rond. "63 procent van de dossiers zijn op dit moment afgehandeld door het parket, of de verdachte in kwestie werd gedagvaard voor de rechtbank." 

Prioriteit

De parketten maakten van de handhaving en opvolging van coronamaatregelen prioriteit. "Dat zie je ook in de cijfers, maar in twee procent van alle correctionele coronadossiers is er sprake van een seponering omwille van andere prioriteiten", benadrukt Schoonjans. 22.963 verdachten zagen hun dossiers geklasseerd worden omdat er onvoldoende bewijzen waren, of omdat er geen sprake was van een misdrijf. 

"De strenge opvolging van die dossiers brengt heel wat extra werklast mee voor de parketten", zegt Schoonjans. "Maar het is nodig, in het kader van de volksgezondheid. Ook tijdens eindejaarsperiode zijn we extra alert en waakzaam. We werken samen met de politie de klok rond."  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen