Videospeler inladen...

Hypermodern bezoekerscentrum Lam Gods bijna af, wij kregen nu al een rondleiding

In Gent zijn de restauratiewerken aan de Sint-Baafskathedraal bijna rond en krijgt het hypermoderne bezoekerscentrum voor het Lam Gods de laatste afwerkingen. De opening voor het centrum rond het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck is voorzien voor eind maart volgend jaar, maar wij kregen nu al een rondleiding.

De constructiewerken gaan een laatste fase in. De rondleiding begint meteen beneden in de crypte. Daar is een speciaal digitaal parcours uitgetekend. Met een Augmented Reality-bril zullen bezoekers in het verleden kunnen reizen en de geschiedenis van het Lam Gods en de Sint-Baafskathedraal kunnen beleven.

Minister van Onroerend Erfgoed Diependaele test de bril, lees verder onder de foto:

James Arthur Photography

Ze verwachten jaarlijks honderdduizenden bezoekers voor het nieuwe bezoekerscentrum. Naast de kathedraal is daarom een nieuwe glazen constructie gebouwd met trappen en liften om die bezoekers vlot te laten passeren. Het hele bezoekerscentrum is daardoor ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

De glazen constructie is met respect voor het eeuwenoude gebouw ontworpen, legt architect Philippe Depotter uit. "De leuningen zijn in messing uitgevoerd en het materiaal komt ook terug in de kathedraal", zegt hij. "De zuilen zijn bekleed met hetzelfde materiaal. De bedoeling was om het ambachtelijke van de kathedraal terug te brengen in de nieuwbouw."

Lees verder onder de foto:

Het hoogtepunt van het bezoekerscentrum is uiteraard het Lam Gods zelf. Voor het meesterwerk is speciaal een vitrine ontworpen, een soort glazen kooi waarin het schilderij op de perfecte klimatologische omstandigheden wordt bewaard. "Het moet bewaard worden tussen 14 en 16 graden", legt Depotter uit. "Ook de luchtvochtigheid en de lichtinval is belangrijk, want we zitten hier met glas-in-loodramen."

Er is voor een speciaal soort glas gekozen zodat het op de meest optimale manier kan worden bekeken, zonder al te veel reflectie. De panelen van het schilderij zullen ook meermaal per dag geopend worden. De vitrine wordt de komende weken grondig getest. Tot alle testen gebeurd zijn, blijft het meesterwerk in de Villakapel, waar het voor de opening van het Van Eyck-jaar werd geplaatst.

Lees verder onder de foto van de glazen kooi:

James Arthur Photography

De opening van het nieuwe bezoekerscentrum was eigenlijk al voor eerder dit jaar voorzien. Het moest het orgelpunt worden van het Van Eyck-jaar in Gent, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De opening is nu op 25 maart gepland, dan wordt ook het schilderij zelf in de vitrine geplaatst. Het grote publiek is welkom vanaf mei. Tickets kunnen vanaf vandaag gereserveerd worden via de website www.sintbaafskathedraal.be.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen