Pieter-Jan Vanstockstraeten/Photo News

Biostatisticus Geert Molenberghs blikt terug op 2020: "Dit had niemand verwacht"

Geert Molenberghs, biostatisticus bij de Universiteit van Hasselt en de KULeuven, blikt terug op een woelig en vreemd jaar. Radio 2 Limburg vroeg hem hoe hij het afgelopen jaar heeft ervaren, waar hij het mis zag gaan en of hij de coronacrisis nu anders zou aanpakken.

Op 7 mei zei Molenberghs op Radio 2 Limburg nog het volgende: "We moeten een slag om de arm houden en zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt. De brandweer moet klaarzitten om de brand te blussen, en die brandweer zijn de contacttracers. Die zijn van onschatbare waarde."

Is dat blussen dan ook gelukt? Toch niet helemaal, als de biostatisticus terugkijkt. "Als we terugkijken naar de zomer, dan zien we toch dat in juni in onder andere Antwerpen en Brussel veel besmettingen zijn bijgekomen. Er was dus sprake van een kleine zomergolf, daar moeten we eerlijk over zijn. Dan heb je die zeer felle tweede golf van dit najaar. Daaruit kan je concluderen dat we iets vroeger hadden moeten beginnen aan dat blussen. In mei hadden we de teugels niet zo fel mogen loslaten. Hoe dan ook: Dit had ik helemaal niet verwacht."

"Ik hoorde voor het eerst over het virus in de media, zoals iedereen, toen het in China allemaal begon", vertelt Molenberghs. "Daar zagen we afschrikwekkende taferelen, maar die leken nog heel ver weg. Daarnaast waren er de collega's, zoals Niel Hens bijvoorbeeld, die beroepsmatig heel veel bezig zijn met pandemiën en infectieziekten. Via die kanalen sijpelde al snel binnen dat dit meer zou worden dan gewoon een nieuwe griepuitbraak."

Het begin van 2021 zal nog steeds moeilijk worden. Ik wens iedereen dus een al maar beter wordend jaar toe

Zoals iedereen, verwachtte Molenberghs in maart dat het coronavirus ingeperkt zou zijn tegen de zomer. Dat is toch lichtjes anders uitgedraaid. "Dat het coronavirus zo ons leven en het hele jaar zou bepalen, had niemand verwacht. We weten natuurlijk allemaal dat er altijd een pandemie kan uitbreken, dat is in het verleden nog al gebeurd. Je weet daarentegen nooit hoe goed of slecht we die pandemie in de hand kunnen houden. Nu is het december, en je ziet het: we zitten er nog steeds mee."

We vroegen Molenberghs voor een keer niet hoe het gaat met de huidige coronasituatie, wel hoe het met hém gaat. De biostatisticus blijft bescheiden. "Het is heel druk. Mijn collega's en ik zijn 24 op 24 en 7 op 7 bezig geweest met dit virus. Toch zijn er heel veel mensen die het veel zwaarder hebben gehad, die zich bijzonder hard hebben ingezet. Daarnaast heb je heel wat mensen die hun job niet kunnen uitvoeren door deze crisis. Ik denk dat je die vraag vooral aan hen moet stellen."

De expert heeft ten slotte nog een nieuwjaarswens voor de Vlaming. "Het begin van 2021 zal nog steeds moeilijk worden. Ik wens iedereen dus een al maar beter wordend jaar toe. Laat ons hopen dat de zomer, en zeker het najaar, zo normaal mogelijk kan verlopen."

Meest gelezen