Coronadrukte in Oost-Vlaamse testcentra: "Kom alleen met goede reden of officiële doorverwijzing"

Het is druk aan de Oost-Vlaamse testcentra: de afgelopen dagen kregen ze opmerkelijk veel aanvragen voor het afnemen van een coronatest. De testcentra benadrukken nu om alleen te komen wanneer je een goede reden hebt of bent doorverwezen door de huisarts. "Wie een coronatest wil om veilig de feestdagen te overbruggen wordt geweigerd", zegt Tommy Sierens van de huisartsenwachtpost in het Meetjesland. 

De medewerkers van de Meetjeslandse testcentra hebben hun handen vol deze dagen. Er wordt volop getest bij mogelijke besmettingen of bij reizigers die bij vertrek een negatieve test moeten kunnen voorleggen. Maar de testcentra zien ook steeds meer mensen die geen geldige reden hebben voor een test. "Wie zich wil laten testen om veilig de feestdagen in te gaan en dus mogelijk meer contacten te hebben, wordt geweigerd", zegt Tommy Sierens van de huisartsenwachtpost en coördinator van de triagecentra in het Meetjesland. "We vragen dan ook om alleen langs te komen wanneer het echt nodig is."

Wie mag zich dan wel melden voor een coronatest? "Mensen die via een officiële weg zijn doorverwezen", legt Sierens uit. "Wanneer je contact hebt gehad met een patiënt die achteraf covid blijkt te hebben of wanneer je bent gecontacteerd door een contacttracer of door jouw huisarts. Nadien krijg je een code om je aan te melden bij een triagecentrum. Op dat moment ben je een geldige aanvrager.”

Toch testen zonder geldige code?

Soms kunnen mensen toch terecht een test aanvragen zonder dat ze een code hebben,  zegt Sierens. De testcentra houden rekening met technische oorzaken waardoor een officiële dooverwijzing ontbreekt, zoals een code die niet op tijd bij de ontvanger terechtkomt. Ook wanneer een eerder positief geteste patiënt niet alle contacten doorgeeft aan de contacttracers, is het voor de hulpverleners moeilijk om te weten of een testaanvraag al dan niet gegrond is. “Dat toetsen we telkens opnieuw af", vertelt Sierens. "In principe kan iedereen een afspraak maken via onze website. Daarom wordt er aan de poort gecontroleerd om te kijken of het wel degelijk om een geldige aanmelding gaat.”  

Goedkoper wanneer je procedure volgt

Sierens raadt aan om bij twijfel niet meteen naar het dichtsbijzijnde testcentrum te hollen. “Neem eerst contact op met je eigen huisarts. Als die er niet is, kan je terecht bij de huisartsenwachtpost. Zij geven telefonisch advies over wat je moet doen. Indien nodig zullen zij een code aanmaken voor een afspraak in het triagecentrum. Door die officiële doorverwijzing is terugbetaling mogelijk", legt hij uit. "Wanneer iemand getest wordt zonder code, zal de factuur volledig ten laste van de patiënt zijn."

kasto80

Meest gelezen