Geen vergunning voor groots woon- en winkelproject van Ghelamco in Sint-Niklaas

De stad Sint-Niklaas geeft geen vergunning voor de plannen van projectontwikkelaar Ghelamco in de Stationsstraat. Het zou gaan om 104 appartementen en 2.500 m² aan winkelruimte op de plaats waar vroeger schoenenwinkel Timmermans was. “Er zouden dan te veel mensen wonen, en die zouden te veel auto’s meebrengen”, zo luidt het. Gezinswoningen met meer aandacht voor fietsers en autodelen zijn wel welkom.

Begin september diende projectontwikkelaar Ghelamco een vergunningsaanvraag in om 104 appartementen en 2.500 m2 aan winkelruimte te bouwen in de Stationstraat in Sint-Niklaas. Dat is de winkelstraat in het centrum van de stad. Maar het stadsbestuur weigert nu die aanvraag. Dat wil de binnenstad vooral meer aantrekkelijk en leefbaar maken voor gezinnen en daar leent het bouwproject zich niet toe, zegt schepen Wout De Meester: “Het terrein is uitstekend geschikt voor ontwikkeling. Het ligt pal in het centrum, en alles is op wandel- en fietsafstand. We willen de omgeving zeker in een nieuw jasje steken om winkelpanden en woongelegenheden te bouwen. Maar op het vlak van de woningen wringt het schoentje.”

De woningen zijn te klein voor gezinnen, en de klemtoon ligt op de auto
Wout De Meester (Groen), schepen voor ruimtelijke ordening en duurzaamheid in Sint-Niklaas

De plannen van Ghelamco voor het terrein van de vroegere schoenenwinkel Timmermans leggen te veel nadruk op veel woningen en de auto, zegt schepen De Meester: “Het wonen voor gezinnen wordt moeilijk. De woonoppervlakte van de woningen is volgens ons te klein en de buitenruimte is niet aangepast aan gezinnen. Er is in het project ook te veel aandacht voor auto’s, en te weinig voor fietsen en autodelen."

(Lees verder onder de foto van de Stationsstraat)

 

"De bevolkingsdichtheid is daar ook al groot", vervolgt schepen De Meester. "Als er dan nog eens 104 appartementen bijkomen dan wordt de druk daar nog groter. We zijn er wel van overtuigd dat er op die site een ontwikkeling mogelijk is  die aan die noden een antwoord biedt. We zien daar vooral kansen voor een project met gezinswoningen en winkels. Dan zouden het wel met minder woningen moeten die iets groter zijn, en dus geschikt voor gezinnen.” 

Of projectontwikkelaar Ghelamco een nieuwe aanvraag zal indienen, is nog niet bekend.

kasto80

Meest gelezen