Videospeler inladen...

Nasim verloor zijn tweelingbroer in een ongeval: "Sterven, daar denk je niet aan op je 24e"

Eén van de meer dan 200 verkeersdoden die dit jaar vielen op Vlaamse en Brusselse wegen, was Hicham Chahbi uit Genk. De 24-jarige jongeman verongelukte eind augustus, samen met een vriend. Zijn tweelingbroer Nasim blikt nu terug.

"We komen altijd samen op een pleintje bij ons in de buurt in Genk", zo herinnert Nasim zich die fatale nacht van 29 op 30 augustus. "Dat was gewoon een dag zoals alle andere dagen. We waren blij, we hebben gebabbeld. Toen kwam iemand vragen of we zin hadden om wat te gaan rijden."

Nasims tweelingbroer Hicham stapte mee in de auto, net als nog twee vrienden. "De bestuurder vroeg mij of ik ook mee wilde gaan. Ik zei dat ik net van mijn werk kwam en moe was. Maar voor hetzelfde geld was ik meegegaan en dan was ik nu God weet waar ... Daarna zijn zij vertrokken en ben ik vertrokken. Maar zij zijn niet meer thuisgekomen."

Rond halfdrie die nacht gaat de auto uit de bocht, na een lang recht stuk. De auto gaat over de kop, Hicham en een vriend hebben hun gordel niet om en worden uit het voertuig geslingerd. Ze overlijden ter plaatse. Een derde vriend raakt zwaargewond, de bestuurder komt er het beste van af. Hoe het ongeval kon gebeuren, wordt nog onderzocht door het gerecht. De bestuurder zou geen geldig rijbewijs hebben gehad, en in de auto is lachgas gevonden. "Maar de jongen die aan het stuur zat, zou niet onder invloed geweest zijn van verdovende middelen", zegt Nasim. "We moeten wachten tot het onderzoek klaar is, niemand weet goed hoe het ongeval kon gebeuren. Misschien was hij afgeleid. Ik vind het absurd dat zoiets is kunnen gebeuren. Maar het is wel gebeurd." Het parket van Limburg laat weten dat het onderzoek naar het ongeval nog loopt, en dat er nog geen conclusies kunnen worden getrokken.

De klap voor Nasim, zijn ouders en zijn jongere broer, is groot: "Rond zes uur 's ochtends werd er aan de deur gebeld. Ik zag allemaal politieagenten en hoorde mijn moeder huilen. Toen kreeg ik het slechte nieuws. Gelukkig kregen we heel veel steun van familie en vrienden."

Het ongeval is een van de vele waarbij geen tegenpartij betrokken is. Wellicht ligt de verantwoordelijkheid dus bij de bestuurder van de auto. Maar Nasim neemt hem niks kwalijk. Bij het graf van zijn tweelingbroer heeft hij de bestuurder vergeven, vertelt hij:

(Bekijk hier hoe Hicham vertelt waarom hij de bestuurder niks kwalijk neemt. De tekst gaat verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Het is nu bijna vier maanden later. Nasim en zijn familie proberen hun leven voort te zetten. "Mijn ouders gaan nog elke dag naar zijn graf. Je moet wel verder, je kunt niet altijd blijven rouwen. Ik probeer de weg waar Hicham verongelukte ook te vermijden. Maar soms rijd ik er voorbij, en dan krijg ik toch kippenvel, omdat ik aan die jongens denk."

(Bekijk hier hoe Nasim en zijn familie omgaan met het gemis van Hicham. De tekst gaat verder onder de video)

Videospeler inladen...

Voor Nasim zelf heeft het ongeval veel veranderd: "Ik ben voorzichtiger geworden. Ik let meer op, ik draag mijn gordel altijd. Dat is ook wat ik zou willen meegeven aan andere jongeren: hou jullie aan de verkeersregels. De gsm achter het stuur, dat hoort niet. En draag altijd je gordel, want die zou wel eens je leven kunnen redden. Je staat er niet bij stil als je zo jong bent. Je denkt: een ongelukje, dat kan al eens gebeuren, misschien loop ik wat lichamelijke schade op. Maar sterven, daar denk je niet aan op je 24."

Op je 24 denk je niet dat je kunt sterven.

Nasim, die zijn tweelingbroer Hicham verloor

"Het leek een ver-van-mijn-bedshow. Dat mijn broer om middernacht nog leefde en om drie uur niet meer, dat kan ik echt niet vatten. Hij heeft nooit de kans gehad om zelf zijn rijbewijs te behalen. Hij heeft zelf nooit met de auto gereden. En toch is hij in de auto overleden. Dat had niemand kunnen denken."

Nasims overleden tweelingbroer Hicham

Meest gelezen