Gratis maandabonnement van De Lijn voor wie verhuist in of naar Lier, Heist-op-den-Berg of Diest

De Lijn biedt voortaan al wie verhuist in Lier, Heist-op-den-berg of Diest een gratis maandabonnement aan. Ook Cambio (deelauto's) en Blue Bike (deelfietsen), stappen mee in het project. "Jaarlijks verhuizen ongeveer 600.000 Vlamingen. Dat zijn ruim een half miljoen Vlamingen die hun verplaatsingsgewoonten veranderen en die openstaan voor alternatieven", klinkt het bij De Lijn. Het is de bedoeling om het project volgend jaar in heel Vlaanderen uit te rollen. 

"Het is voor iedereen die in of naar de gemeente verhuist", legt Katleen Vanthygem (N-VA) uit. Zij is schepen voor lokale mobiliteit in Heist-op-den-Berg. "De kosten blijven voor de gemeente ook beperkt. Wij moeten alleen de informatie aan de verhuizers bezorgen en zij kunnen dan zelf de abonnementen die ze wensen, aanvragen."

Het gaat om een maandabonnement op De Lijn voor heel Vlaanderen voor het hele gezin, een Cambio-abonnement voor deelauto's voor twee maanden en de deelfietsen van Blue Bike kunnen zelfs 12 maanden uitgeprobeerd worden. "Belangrijk om mee te geven is dat alleen de abonnementskosten gratis zijn. Eventuele verbruikskosten moeten wel nog betaald worden."

Aanbod verder uitbouwen

In Heist-op-den-Berg hopen ze zo mensen warm te maken voor alternatieve vervoersmiddelen: "Ze moeten hun nieuwe buurt leren kennen en uitzoeken hoe ze zich het best verplaatsen. Die zoektocht is hét moment om mensen ermee kennis te laten maken."

Zijn er dan wel genoeg alternatieven voorzien in de gemeente? "Ik besef dat het aanbod nog beperkt is", zegt Vantyghem, "maar het is de bedoeling om dat ook wel verder uit te bouwen dan. Als je wil dat mensen er gebruik van maken, dan moet je er ook voor zorgen dat het er is. Het is dus een beetje uitzoeken hoeveel we al moeten investeren, maar dat is ook iets dat bovenlokaal in de vervoerregio's onderzocht wordt."

Meest gelezen