President Jair Bolsonaro stelde vorige week het federale vaccinatieprogramma voor. Maar dat maakt niet echt vaart.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Vaccinatieoorlog" in Brazilië: president Bolsonaro talmt, deelstaat São Paulo kiest voor Chinees vaccin

Hoewel het coronavirus al een zware tol heeft geëist in Brazilië, treuzelt het Zuid-Amerikaanse land met zijn vaccinatieprogramma. Het scepticisme van president Jair Bolsonaro is daar niet vreemd aan. Die suggereerde zelfs dat het vaccin mensen in een krokodil kan veranderen. Intussen vecht hij ook een "vaccinatieoorlog" uit met een politieke rivaal.

Het coronavirus heeft in Brazilië het voorbije jaar een ware ravage aangericht. Het land noteerde al meer dan 7 miljoen bevestigde besmettingen. Bijna 190.000 Brazilianen bezweken al aan de gevolgen van het virus. Alleen de Verenigde Staten zijn - in absolute cijfers - zwaarder getroffen.

Een land dat snakt naar het vaccin zou je dan denken, maar dat is buiten president Jair Bolsonaro gerekend, vertelt onze correspondente in Rio de Janeiro, Nina Jurna. Het grote, landelijke vaccinatieprogramma is pas vorige week gepresenteerd door de regering, legt ze uit.

Pas vanaf maart zullen eerst 50 miljoen mensen uit de risicogroep - ouderen en verplegend personeel - worden gevaccineerd

Nina Jurna, correspondente in Brazilië

"Pas vanaf maart zullen eerst 50 miljoen mensen uit de risicogroep - ouderen en verplegend personeel - worden gevaccineerd. Daarvoor is een periode van 5 maanden uitgetrokken. Maar Brazilië heeft 212 miljoen mensen. Dus je kunt je voorstellen dat je dan nog lang niet bij de rest van de bevolking bent."

Vrouwen met baarden

Die trage aanpak heeft deels te maken met het scepticisme van Bolsonaro tegenover vaccins. "Hij stond al sceptisch tegenover het coronavirus, noemde het maar 'een griepje'. Over het vaccin zei hij dat hij zich niet zou laten vaccineren."

Federaal zal het land in zee gaan met de Amerikaans-Duitse producent Pfizer/BioNTech. "Daarover heeft Bolsonaro ook gezegd: we hebben wel een contract, maar daarin staat dat de farmaceut zich niet verantwoordelijk stelt voor welke bijwerking dan ook. Dus, zei Bolsonaro, als je ineens in een krokodil verandert, je vrouw ineens een baard krijgt of je man een hoge stem, dan kunnen wij daar niks aan doen. Dat bedoelde hij ook bloedserieus."

Bolsonaro heeft zo veel mensen bang gemaakt, vertelt Jurna. "Dat terwijl in augustus Brazilianen zich nog massaal opgaven om mee te doen aan de testfase. Toen hing er een hele pro-vaccinatiesfeer in het land. Dat is aan het keren."

Als je ineens in een krokodil verandert, je vrouw ineens een baard krijgt of je man een hoge stem, dan kunnen wij daar niks aan doen

Brazilië-correspodente Nina Jurna citeert president Bolsonaro

Doordat Bolsonaro zich zo opstelt en de regering zo traag is met het landelijke vaccinatieprogramma, dreigt Brazilië de boot te missen. "Want als ze gaan vaccineren in maart, hebben ze dan ook genoeg dosissen? De rijke landen zijn intussen natuurlijk ook jacht aan het maken op die dosissen."

Politieke rivaal

Intussen is de kwestie ook de inzet geworden van een politieke strijd. Want de gouverneur van de deelstaat São Paulo, João Doria, wil wél vooruit. Hij is in zee gegaan met een Chinese leverancier, om al in januari te kunnen beginnen vaccineren. "Zo is er een soort vaccinatieoorlog uitgebroken tussen die deelstaat en de federale regering onder leiding van Bolsonaro."

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld uit 2018: Doria (l) en Bolsonaro (r).
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Wat ook meespeelt: in 2022 wil Doria zich kandidaat stellen voor het presidentsschap en Bolsonaro wil dan herkozen worden. "Op de achtergrond is dit dus ook een strijd tussen die twee mannen en daarvan dreigt de bevolking de dupe te worden."

In Brazilië zitten ze nu volop in de tweede golf, met opnieuw dagelijkse recordcijfers, al zijn de cijfers nooit echt gedaald. "De cijfers waren min of meer stabiel vanaf augustus", legt Jurna uit. "In oktober ging de horeca weer open, kwamen de grote touringcars met toeristen weer aan in Rio en toen zijn de cijfers weer explosief beginnen te stijgen. Nu zitten we duidelijk in een tweede golf. En dan moeten Kerstmis en Nieuwjaar nog komen."

Meest gelezen