Genks transportbedrijf verdeelt coronavaccin in Europa: "Onze vrachtwagens zijn frigo's op wielen"

Het Genkse logistiek- en transportbedrijf H. Essers is verantwoordelijk voor de verdeling van het coronavaccin van Pfizer en Biontech in Europa. Maar die distributie is een hele organisatie, dat vertelde Joris Mertens bij Radio 2 Limburg. Bekijk hieronder ook de reportage van "Het Journaal".

Veel mensen kijken er naar uit om het vaccin te krijgen en zich zo te beschermen tegen het coronavirus. Maar als je zo’n vaccin van Pfizer en Biontech toegediend krijgt zal dat ook deels te danken zijn aan het logistiek- en transportbedrijf H. Essers. Joris Mertens, verantwoordelijke voor het farma transport bij H. Essers: “We vinden het fijn als bedrijf dat we kunnen meewerken, dat we onze expertise kunnen aanbieden aan de bevolking, in België, in Europa om het vaccin te leveren.”

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De trailers zijn eigenlijk frigo's op wielen

Er komt wel veel kijken bij de levering van dat vaccin want het moet bewaard worden bij temperaturen tot -80 graden. Die temperatuur is iets wat constant in de gaten gehouden wordt, weet Mertens: “De trailers zijn eigenlijk frigo’s op wielen en de chauffeurs krijgen een speciale opleiding zodat wanneer er iets fout zou gaan, ze onmiddellijk kunnen ingrijpen."

Alle vrachtwagens zijn ook gelinkt aan een “control tower”. "Wij kunnen op elk moment zien waar de vrachtwagen is en kunnen ook op elk ogenblik zien wat de temperatuur is in de vrachtwagens. De lage temperatuur wordt behouden door de verpakking van Pfizer en Biontech zelf, waar een specifiek soort ijs in zit", zegt Joris Mertens.

Beveiligingsescortes

De vaccins zijn natuurlijk van grote waarde, dus er moet ook een goede beveiliging zijn tijdens het vervoeren ervan: “De vrachtwagens worden geëscorteerd door bepaalde gespecialiseerde beveiligingsfirma’s en afhankelijk van land tot land ook door de lokale politie”, zegt Mertens. 

Meest gelezen