AFP or licensors

Liveblog - VK neemt maatregelen tegen nieuwe Zuid-Afrikaanse virusvariant, minister-president Jambon: "Doorzetten nu"

Het Verenigd Koninkrijk neemt strenge maatregelen om de verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus tegen te houden. Die variant komt waarschijnlijk overgewaaid uit Zuid-Afrika. In België stijgen de nieuwe besmettingen van het coronavirus nog, maar die aangroei gaat steeds trager. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft momenteel min of meer stabiel. Volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht doen we het momenteel "merkelijk beter" dan veel andere Europese landen. Volg hier alle updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister-president Jambon in videoboodschap: "Op een dag zullen we weer kunnen vieren"

Vlaams minister-president Jan Jambon roept de vele door corona getroffen Vlamingen in een videoboodschap op om de strenge coronaregels goed te blijven opvolgen. "Het hangt mee van ons af hoe snel we deze miserie te boven komen. Laten we nu doorzetten. Nu doorgaan. Nu doorduwen. En op een dag zullen we weer kunnen vieren."

Lees hier het volledige artikel:

VK neemt strenge maatregelen om verspreiding van besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant tegen te houden

Het Verenigd Koninkrijk neemt strenge maatregelen om alweer een nieuwe variant van het coronavirus tegen te houden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Matt Hancock aangekondigd. 

Nadat in het Verenigd Koninkrijk al een nieuwe variant van het coronavirus werd ontdekt, is er nu alweer een nieuwe variant ontdekt, die waarschijnlijk komt overgewaaid uit Zuid-Afrika. Twee gevallen werden geïdentificeerd.

"Deze nieuwe variant is onrustwekkend omdat die nog besmettelijker is en nog verder gemuteerd is dan de variant die al in het VK ontdekt werd", zei minister Hancock.

Om de verspreiding van de nieuwe virusstam tegen te gaan, neemt het VK deze drie maatregelen:

  1. Patiënten bij wie het nieuwe virus ontdekt wordt én hun nauwe contacten worden meteen in quarantaine geplaatst
  2.  Er komen onmiddellijk beperkingen op het reizen tussen het VK en Zuid-Afrika
  3. En iedereen die de afgelopen tijd in Zuid-Afrika is geweest en ook iedereen die nauw contact heeft gehad met deze personen moet onmiddellijk in quarantaine gaan.
Bekijk hier de mededeling van minister Hancock (in het Engels):

Tijdens zijn persconferentie kondigde Hancock ook aan dat er vanaf vrijdag meer regio's in het hoogste alarmniveau worden geplaatst, omdat de coronacijfers snel stijgen of dreigen te stijgen.

Het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk zit nu op het niveau van midden april, de piek van de eerste golf. De afgelopen 24 uren werden er 39.237 nieuwe besmettingen vastgesteld en werden er 744 corona-overlijdens geteld.

Lees hier meer over de Zuid-Afrikaanse variant:

Op 30 december mogelijk tweede testronde met coronavaccins in Vlaams-Brabant

Op 30 december, twee dagen nadat de eerste coronavaccins worden toegediend in drie woonzorgcentra in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, vindt er mogelijk een tweede testronde met vaccins plaats in Vlaams-Brabant. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vanavond gezegd in "Terzake". De keuze voor die provincie hangt samen met het feit dat de vaccins bewaard worden in het Gasthuisberg in Leuven.

"We starten eigenlijk voorzichtig omdat we eerst nog eens goed willen uittesten of de hele organisatie klopt en loopt. Dat vaccin is veilig, daar is geen probleem, maar de organisatie moet ook in orde zijn. Dus we gaan maandag in drie woonzorgcentra vaccineren, zowel bij de bewoners als het personeel. Als dat goed verlopen is, dan gaan we twee dagen later, de 30e in Vlaams Brabant nog enkele woonzorgcentra vaccineren", aldus Vandenbroucke.

Over welke woonzorgcentra het gaat wil de minister nog niet zeggen, maar de kans is groot dat het gaat over de woonzorgcentra waarvan al sprake was in Rotselaar, Binkom, Wezembeek-Oppem en Leuven. Het gaat om die provincie "omdat we vertrekken vanuit Gasthuisberg in Leuven en we geen te groot transport willen doen dan." Als alles goed verloopt op 28 en 30 december, wordt op 5 januari overgegaan tot de echte start van de vaccinatiecampagne in alle woonzorgcentra. 

Er was dinsdag wat commotie over de keuze van woonzorgcentra in Vlaams-Brabant, omdat andere provincies zich in de kou gelaten voelden en omdat er dan een onevenwicht ontstaat tussen de gewesten. Vandenbroucke legt echter uit dat het ziekenhuis in Leuven, waar de diep ingevroren vaccins zich zullen bevinden, zelf al was beginnen nadenken over een tweede test met woonzorgcentra in de buurt. 

"We hebben dat rustig bekeken, we vonden dat eigenlijk een goed idee van de mensen in Leuven om nog een tweede test te doen, twee dagen na de eerste test", aldus de minister. "Die tweede test gebeurt alleen in Vlaanderen en dat vormt geen enkel communautair probleem. De collega's van Wouter Beke in Wallonië en Brussel, Christie Morreale en Alain Maron, vonden dat geen probleem. Dit is een heel mooie samenwerking tussen de federale overheid en de gewesten."

Bekijk hier het gesprek over de woonzorgcentra met de minister in "Terzake":

Videospeler inladen...

Nederland verplicht negatieve test voor reizigers uit alle risicogebieden

Reizigers die met het vliegtuig naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf volgende week een negatieve coronatest kunnen tonen die niet meer dan 72 uur oud is. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. 

Het kabinet werkt nog aan een aparte maatregel, om ook trein- en busreizigers uit het buitenland te verplichten een negatieve test bij zich te hebben, aldus De Jonge.

Meer besmettingen in scholen vastgesteld (maar er werd ook meer getest)

Het aantal leerlingen en leerkrachten dat besmet is met het coronavirus is in de twee weken voor de kerstvakantie verder gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's).

Tussen 7 december en 20 december testte 0,16% van de leerlingen en 0,36% van de onderwijspersoneelsleden positief. 0,78% van alle leerlingen en 0,36% van de personeelsleden werd in quarantaine geplaatst.

Tussen 23 november en 6 december testten nog 0,12% van de leerlingen en 0,24% van de personeelsleden positief, terwijl 5.847 leerlingen (0,49%) en 336 personeelsleden toen in quarantaine werden geplaatst.

Verklaring

De conclusie die aan de nieuwe cijfers verbonden wordt? “Net zoals in de rest van de samenleving is er dus een stijging van de cijfers in de scholen – iets meer in het basisonderwijs omdat er in deze periode examens waren in het secundair onderwijs”, luidt het in een persbericht.

“De cijfers nemen allicht ook toe omdat de teststrategie veranderd is en er sinds kort ook opnieuw asymptomatische leerlingen en leerkrachten getest worden”, wordt er verder geconcludeerd.

Sneltesten

“We zien dat het virus vanuit de samenleving de weg blijft vinden naar de scholen, dus gaan we nog meer doen om het te bekampen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een reactie op de cijfers . 

Om de vinger nog beter op de besmettingen te kunnen leggen, zet Weyts in op sneltesten. “We zijn voor de Kerstvakantie begonnen met sneltesten in de eerste pilootregio’s. Begin volgend jaar zullen we die aanpak ook uitrollen voor de rest van Vlaanderen”, zegt Weyts. 

“Tot nu werden de hoogrisicocontacten van besmette personen pas getest op dag 7 van hun quarantaine. Met sneltesten kunnen we veel sneller testen en met onmiddellijk resultaat, zodat we vanaf dag 1 greep krijgen op eventuele clusters. Ook de superverspreiders zullen sneller in beeld komen”.

Duitsland tekent nieuw record van aantal coronadoden op

In Duitsland zijn op 24 uur tijd 962 mensen overleden aan COVID-19, een nieuw record. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI) woensdag. Vorige week werd het tot nu toe hoogste aantal doden bereikt, met 952 overlijdens. Er waren in totaal 24.740 nieuwe besmettingen, aldus nog het RKI.

Het toenemend aantal besmettingen en overlijdens legt een zware druk op het Duitse gezondheidssysteem.

Zo moeten in de stad Zittau, in de oostelijke deelstaat Saksen, lichamen verzameld worden in grote hallen die normaal gebruikt worden bij overstromingen omdat de crematoria compleet volzet zijn. Dat meldde de stad gisteravond al. De deelstaat Saksen is zwaar getroffen, maar het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen nam er de voorbije week af.

Weinig besmettingen in ziekenhuis in Geel dat alle personeelsleden en patiënten liet testen

In het ziekenhuis van Geel heeft 1 procent van de personeelsleden positief getest op corona. Dat is minder dan verwacht. Bij de patiënten zijn maar een 2-tal besmettingen vastgesteld, maar het is nog niet duidelijk of zij in het ziekenhuis zelf besmet zijn geraakt. Dat wordt nu verder onderzocht.

Het ziekenhuis besloot om alle 1.200 personeelsleden en 150 patiënten te laten testen nadat een corona-uitbraak was vastgesteld bij het personeel. De testresultaten van 80% van de personeelsleden en van alle patiënten zijn nu binnen. Directeur Jan Flament is blij verrast dat zo weinig personeelsleden en patiënten nu positief hebben getest.

“Op een moment dat je vreest voor een outbreak, geven deze cijfers aan dat we alles goed hebben gedetecteerd en dat we de juiste maatregelen hebben genomen. Het toont vooral aan dat we als ziekenhuis in alle omstandigheden veilig hebben kunnen werken. Mensen die in het ziekenhuis zijn geweest, hoeven zich dus niet méér zorgen te maken dan wanneer ze een andere, meer publieke plek hebben bezocht.” Het ziekenhuispersoneel zal dit weekend opnieuw worden getest. Als het aantal besmettingen laag blijft, zal het ziekenhuis vanaf begin januari haar normale werking kunnen hervatten.

Lufthansa legt luchtbrug met 80 ton voedsel in naar Groot-Brittannië

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat een luchtbrug inleggen naar Groot-Brittannië. Ze levert 80 ton groenten en fruit voor de Britse supermarkten. Die dreigen de volgende dagen met tekorten te kampen, want in de Britse havens heerst chaos. Heel wat vrachtwagens staan er nog geblokkeerd, na de Franse inreisbeperkingen van eerder deze week.

Woensdagnamiddag vertrok een vrachtvliegtuig van het type Boeing 777 van Lufthansa, met als bestemming de luhthaven van Doncaster Sheffield in het midden van Engeland. De Duitsers bekijken nu of er ook de volgende dagen nog vrachtvluchten nodig zijn. Mogelijk wordt er ook gebruikgemaakt van passagierstoestellen om voedsel naar Groot-Brittannië te exporteren, aldus Lufthansa.

Zo'n 80 procent van de voedselimport in Groot-Brittannië komt uit de Europese Unie. Er wordt gevreesd voor tekorten vanaf Kerstmis. In theorie is het vrachtverkeer vanaf vandaag weer mogelijk, maar toch heerst er chaos door de grote hoeveelheid gestrande trucks. In Dover doken woensdag beelden op van gefrusteerde vrachtwagenchauffeurs die de politie aanvielen.

Het is druk aan de Oost-Vlaamse testcentra

Het is druk aan de Oost-Vlaamse testcentra: de afgelopen dagen kregen ze opmerkelijk veel aanvragen voor het afnemen van een coronatest. De testcentra benadrukken nu om alleen te komen wanneer je een goede reden hebt of bent doorverwezen door de huisarts. "Wie een coronatest wil om veilig de feestdagen te overbruggen wordt geweigerd", zegt Tommy Sierens van de huisartsenwachtpost in het Meetjesland. 

Lees hier het volledige artikel:

Meest gelezen