Maatregelen ter beteugeling van het wilde knuffelgedrag der voetballisten

In de wekelijkse Weerborstel beschrijft Louis van Dievel de grote en kleine actualiteit. Vandaag laat hij minister Weyts scoren met oplossingen voor het coronagevaar in voetbalmiddens.

Aan de heer Weyts, minister van Sport,

Mag ik mij voorstellen: Lodewijk Van Dievel, trainer van de veteranen van KFC Heultje en ex-speler (“benenbreker”) van Zoerle-Parwijs, een club die helaas opgehouden heeft te bestaan door en na de verkaveling der parochiale sportterreinen. Ik deel uw verontwaardiging over de tergend nonchalante wijze waarop profvoetballers met de coronamaatregelen omspringen, op en naast het veld. 

U hebt honderd procent gelijk wanneer u stelt dat deze profs een voorbeeldfunctie hebben en eigenlijk blij moeten zijn dat ze nog mogen sjotten. Daarom ben ik zo vrij enige beschermende maatregelen voor te stellen die u dan volgende zondag in de media kunt lanceren als komende van uzelf.

Kassierster bij de Colruyt

Uiteraard zult u zich niet belachelijk willen maken met wereldvreemde directieven. U moet tonen dat u met beide voeten in de sportmodder staat. De anderhalve-meter-regel is echt niet haalbaar in het voetbal en het spel wordt nu eenmaal met tweemaal elf spelers beoefend, ruim vijf keer zoveel dus als toegelaten. En dan tellen we de scheidsrechters niet eens mee, noch de trainersstaf, die tegenwoordig meer leden telt dan er voetballers op het veld lopen. 

Wij in onze tijd hadden geen video-analyst bij FC Zoerle-Parwijs en we speelden los kampioen in vierde provinciale! Waar u niet mag op toegeven – sauf votre respect – is de mondmaskerplicht. Trotseer het voorspelbare hoongelach van het voetbalwereldje! 

Als een kassierster bij de Colruyt de godganse dag een mondmasker moet dragen, waarom zouden dik betaalde sjotters dan de dans ontspringen? Twee keer vijfenveertig minuten, ocharme, is dat te veel gevraagd? Misschien kan professor Van Ranst af en toe en hier en daar, voor het begin van de match, met lichtbeelden komen duidelijk maken hoe snot en speeksel vrijelijk in het rond vliegen wanneer voetballers géén masker dragen.

Wild knuffelgedrag

Niet onterecht ergert de buitenwereld zich geelzwart aan het wilde knuffelgedrag der voetballisten nadat er een doelpunt is gescoord of nadat een wedstrijd onverhoopt is gewonnen. Waarom krijgen die geen boete en moet een gewone mens tweehonderdvijftig euro afdokken wanneer hij zich illegaal aan knuffelingen te buiten gaat? vroeg een kritisch burger zich af in De Zevende Dag. Geef hem (m/v/x) eens ongelijk! 

Niet toepasbaar in het heetst van de voetbalstrijd? Kom nu. Wat let de voetballers om een licht kangoeroetasje te dragen over of onder hun clubshirt, waarin ze een veelvoud aan briefjes van vijftig bewaren met het oog op onmiddellijke inning. Of waarin ze hun smartphone kunnen opbergen als ze online-betaling verkiezen. Volgens mij doet u de voetballers zelfs een plezier wanneer ze hun smartphone ook op het veld mogen meenemen.

Wattenstaafje in de neus

Mocht u de onmiddellijke inning van coronaboetes te omslachtig vinden, heb ik een volwaardig, radicaal en verleidelijk alternatief in de aanbieding. Wanneer voetballers hun driften niet kunnen intomen na het scoren van een doelpunt, en elkander betasten, afsmossen en over elkaar heen rollen, legt de scheidsrechter het spel ogenblikkelijk stil en rennen verpleegkundigen het veld op. De overtreders krijgen een wattenstaafje in beide neusgaten geduwd en worden desnoods manu militari van de grasmat verwijderd, tot de uitslag van de sneltest bekend is. 

Als u zelf al eens zo’n test hebt moeten ondergaan, geachte minister, weet u hoe onaangenaam deze is. Ik verzeker u dan ook dat het gauw gedaan zal zijn met het bandeloze knuffelgedrag. 

Tegoedbons

U moet evenwel vermijden om louter repressief op te treden tegen overtreders. Bied ze ook alternatieven aan om hun vreugde bij een doelpunt te uiten en een ploegmakker te feliciteren. Waarom geen tegoedbons lanceren? “Goed voor een knuffel in betere tijden”. Deze kunnen tijdens de wedstrijd zonder tijdverlies worden uitgewisseld. 

En als ze in de voetbalwereld aanslaan, kunt u ze in heel Vlaanderen verspreiden. Ik weet dat uw voorzitter niet zo Kumbaya-gezind is, maar hiermee kunt u geweldig scoren, om in voetbaltermen te spreken. Een andere mogelijkheid biedt – alweer – de smartphone. Nu de spelers deze toch in hun kangoeroetasje meedragen, kunnen zij bliksemsnel duimpjes posten op Facebook of whatssapjes met felicitaties sturen, zonder dat het spel erdoor vertraagd wordt.

U ziet het, heer minister, er zijn mogelijkheden zat om in deze donkere kerstdagen toch in het zonnetje te staan. U krijgt bovendien een uitgelezen kans om Frank Vandenbroucke de loef af te steken. Ho ho ho!!!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen