Radio 2

Manneken Pis van Koksijde gestolen: "Niet zo waardevol in geld, maar grote emotionele betekenis"

In Koksijde is de replica van Manneken Pis gestolen. Het beeldje, uit 1923, stond op een sokkel in een nis op het Bad Schallerbachplein. Burgemeester Marc Vanden Bussche is diep teleurgesteld: "Het beeld heeft een grote emotionele waarde voor ons." 

Wie dacht dat hij voor Manneken Pis in Brussel moest zijn, heeft het fout. Er staat een identiek beeldje in Koksijde, of liever: stond. Want het beeldje op het Bad Schallerbachplein is losgemaakt en gestolen. Wanneer het beeldje precies is weggehaald is niet duidelijk. Het moet in de loop van de voorbije dagen zijn, want zondag stond het er nog. De politie van de zone Westkust is begonnen met een onderzoek. Mensen die tips hebben, mogen hen zeker contacteren.

Bijna 100 jaar oud

Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) snapt niet waarom het beeld beschadigd en gestolen is. "Ons Manneken Pis is misschien niet zo waardevol in geld uitgedrukt, maar het heeft een grote emotionele betekenis voor onze gemeente. Ik hoop dat de dieven snel gevonden worden.” 

De replica staat al in Koksijde sinds 1923. Het werd er geplaatst door een Brusselaar die er dikwijls op vakantie kwam. Het groeide uit tot een ontmoetingsplek voor de vaak welstellende eigenaars van de villa's in de buurt. Dat eerste beeldje werd later weggehaald door een - waarschijnlijk ietwat preutse - nieuwe bewoner en werd tijdelijk vervangen door een Mariabeeldje. Maar in 2008 kreeg Koksijde een nieuw Manneken cadeau van de Brusselse "Orde der Vrienden van Manneken-Pis".

Gevandaliseerd in 2014

Het is trouwens niet de eerste keer dat het beeldje is toegetakeld. Het Brusselse geschenk werd 6 jaar geleden volledig vernield door vandalen, en vervolgens in de fontein geworpen. Er werd daarna een nieuw exemplaar gemaakt uit zwaarder materiaal. 

Meest gelezen