Waarom droeg Marc Van Ranst polo met "F*CK 69"? Campagne van Awel wil jongeren helpen om te praten over hun gevoelens

Awel, de hulplijn voor jongeren, lanceert een nieuwe campagne met onder meer viroloog Marc Van Ranst als gezicht. De campagne draait rond concrete tips voor jongeren om met elkaar te praten over hun gevoelens. "F*CK 69" is de opvallende naam, want uit internationaal onderzoek blijkt dat meer dan 69 procent van de jongeren zich nu slechter voelt dan voor de coronacrisis.

Nood aan een gesprek? Je kan Awel gratis en anoniem bellen op het nummer 102, elke dag tussen 16 en 22 uur, op woensdag en zaterdag al vanaf 14 uur. Mailen en chatten kan via awel.be.

Viroloog Marc Van Ranst verscheen maandag in een opvallende roze polo op ons instagramkanaal voor jongeren nws.nws.nws, waar hij uitleg kwam geven over de nieuwe variant van het coronavirus. Veel mensen vroegen zich af waar de "F*CK 69" voor stond. Dat blijkt dus een nieuwe campagne van Awel te zijn over het mentale welzijn van jongeren (lees voort onder de Instagrampost).

Uit internationaal onderzoek blijkt dat meer dan 69 procent van de jongeren zich vandaag slechter voelt dan voor de coronapandemie. Cijfers van Awel bevestigen dat, met stijgingen in het aantal gesprekken over angst, spanning, eenzaamheid, somberheid, depressie en zelfmoordgedachten. "Hoog tijd dus om een f*ck te geven om de mentale gezondheid van onze jongeren", zo luidt het.

Naast Marc Van Ranst scharen ook onder meer Leen Dendievel, Lotte Van Wesemael, Bouba Kalala, Emma Bale, Kawtar Ehlalouch en Tatyana Beloy zich achter de campagne "F*CK 69". Zij delen tips en tricks om een goed gesprek aan te gaan.

"Een goed gesprek kan veel helpen. Wees een goeie maat en probeer elkaar af en toe te vragen hoe het gaat", zegt Van Ranst in een video op Twitter waarin hij meer uitlegt geeft over de campagne (lees voort onder de tweet).

De tips van Awel

#1 F*CK OVER JEZELF BEGINNEN  

Door al vlug over jezelf te praten, ontneem je de ander de kans om alles op tafel te leggen. Al is de situatie voor jou ontzettend herkenbaar, wacht tot de ander echt zijn hart heeft kunnen luchten voor je over jouw eigen ervaring begint.   

#2 F*CK ONOPRECHT ZIJN  

Vraag alleen "Oe ist?" als je dat echt wil weten. Reageer ook op een oprechte manier. Lief zijn is weinig waard als je het niet meent. Wees vooral zacht en ondersteunend, maar meen wat je zegt.  

 #3 F*CK PASSIEF LUISTEREN  

Luister actief! Vat kort samen wat de ander net heeft verteld, en vraag of je het goed begrepen hebt. Zo help je alles op een rijtje te zetten, en toon je ook dat je echt wil verstaan wat er speelt. Wees ook niet bang om vragen te stellen. Hoe voelt dat dan voor jou? Wat bedoel je daar juist mee? Neem ook rustig de tijd en zorg voor zo weinig mogelijk afleiding tijdens jullie gesprek. Laat die gsm bijvoorbeeld even links liggen.  

#4 F*CK OPLOSSINGEN FORCEREN  

Het is vaak genoeg om te luisteren en mee te leven. Als je te snel met oplossingen komt, kan het gebeuren dat je gesprekspartner afhaakt. Vind je het heel erg voor die ander en zou je willen dat je het kon veranderen? Benoem dat dan gewoon: "F*ck das lastig. Ik vind het erg voor u." Het doet deugd als iemand meeleeft! Wil je gesprekspartner een concrete oplossing, dan zal die dat wel aangeven. Twijfel je? Vraag dan: wil je graag samen over mogelijke oplossingen nadenken? Even naar buiten gaan of samen gamen, kan trouwens ook echt helpen. Soms is afleiding net wat je nodig hebt.  

#5 F*CK MINIMALISEREN 

Je kwetsbaar opstellen is soms een grote stap. Je leeftijdsgenoten vinden het vaak heel eng om open over hun gevoelens te praten. Vergeet dan ook nooit hoeveel moed daarvoor nodig is. Denk niet dat het allemaal wel zal meevallen, en neem de ander ernstig. Zeg ook gerust: "Ik ben blij dat je dit met me deelt."

Meer informatie vind je op de website van Awel.

Meest gelezen