Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan 100 doden bij nieuw bloedbad in Ethiopië

Bij gewelddadige confrontaties zou het Ethiopische leger 42 gewapende mannen hebben gedood. Die mannen zouden eerder zelf in het westen van het land een bloedbad hebben aangericht waarbij 100 doden vielen. Het is het zoveelste drama in een land dat steeds verder afglijdt naar geweld. 

Volgens getuigen vielen gewapende mannen woensdagochtend het dorp Bekoji aan in de Metekel-zone, in de westelijke regio Benishangul-Gumuz. Naast de 100 dodelijke slachtoffers werden 36 mensen afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens de Ethiopische Mensenrechtencommissie, die gelinkt is aan de regering, werden ook landbouwgewassen in brand gestoken. 

Een reactie van de regering bleef niet uit: de aan de regering verbonden zender Fana TV meldde dat Ethiopische soldaten bij gevechten 42 gewapende mannen had gedood. Het zou gaan om mannen die betrokken waren bij de aanval op het dorp, maar waar of wanneer die confrontatie plaatsvond, vertelde de zender er niet bij. 

Eergisteren, dinsdag, had de Ethiopische premier Abiy Ahmed een bezoek gebracht aan de regio. Hij probeert de nationale eenheid te herstellen in een land met meer dan 80 etnische groepen dat geteisterd wordt door etnisch geweld. De regering stuurt alvast humanitaire hulp naar de getroffen regio om vluchtelingen en gewonden te helpen, maar daar blijft het niet bij. 

Op Twitter kondigde Abiy Ahmed vandaag aan dat hij extra troepen naar de regio heeft gestuurd: "Om de wortels van het probleem aan te pakken, hebben we de noodzakelijke troepen ontplooid." Verschillende hoge ambtenaren zijn ook opgepakt.

Los van Tigray

Ook gisteravond nog zouden de bewoners in afgelegen dorpen zijn omsingeld en bedreigd, aldus het hoofd van de Nationale Beweging van de politieke partij Amhara die met enkele bewoners heeft gesproken. Amhara is ook de naam van de op een na meest bevolkte etnische groep in Ethiopië. De bewoners zijn de afgelopen weken herhaaldelijk het doelwit geweest van aanvallen.

Bij een rebellenaanval op 1 november in de verre westelijke regio van Oromia kwamen volgens Amnesty International minstens 54 mensen om het leven. Ook begin oktober zijn er bij een aanval minstens 14 burgers gedood. In september sloegen bij een aanslag meer dan 300 mensen op de vlucht.

Deze nieuwe aanval staat ​​los van de burgeroorlog in Tigray, in het noorden van Ethiopië. De Ethiopische regering voert er sinds begin november oorlog tegen regionale strijdkrachten. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht voor het conflict. Onder hen ook veel mensen die eerder al gevlucht waren uit buurland Eritrea en in vluchtelingenkampen in Tigray verbleven.

Meest gelezen